Over de kasseien van de Helleklassieker in de Pévèle (5 april 2023)

Een verkenning van de kasseien van de Hel van het Noorden in de Pévèle, een regio ten zuidoosten van de metropool Lille. Ik trok doorheen de dorpen: Mons-en-Pévèle BerséeAuchy-lez-Orchies.

Ik begon mijn wandeling in Bersée en stapte eerst richting Mons-en-Pévèle over de mytische en beruchte vijf-sterren kasseistrook van Mons-en-Pévèle: Le Pavé de la Croix Blanche en Le Pavé du Blocus.


Het dorpje Mons-en-Pévèle ligt boven op de Pevelenberg, een bescheiden heuvel en met zijn 107 meter het hoogste punt van de hoofdzakelijk vlakke Pévèle. Hier op en rond deze heuvel werd in augustus 1304 een bloedige veldslag uitgevochten tussen een leger van Vlamingen en het Franse leger aangevoerd door Koning Filips de Schone. De Vlaamse krijgers streden voor hun vrijheid en rechten. De Franse Koning was gebrand op revanche na de vernederende nederlaag tijdens de Guldensporenslag in Kortrijk in 1302. Ditmaal eindigde het gevecht onbeslist en beide legers eisten de overwinning op. Daarmee was de oorlog niet beëindigd. Ook heel wat Bruggelingen trokken ten strijde naar de Pevelenberg. Hun vrouwen en moeders beloofden om jaarlijks een kaars te offeren bij behouden thuiskomst van hun zonen en mannen. En zo trekt jaarlijks op 15 augustus de processie “de Brugse Belofte” door de straten van Brugge en wordt een offerkaars gebracht naar de kapel van O.-L.-V. van de Potterie, sedert de middeleeuwen een bekend bedevaartsoord.


Vanuit Mons-en-Pévèle volgde ik daarna een tijdje “la Voie Verte de la Pévèle“, een vroegere spoorwegverbinding, richting Faumont en daarna over rustige wegen en een volledig overgroeide kasseiweg naar Auchy-lez-Orchies.

Op de terugweg naar Bersée wandelde ik nog over de kasseistrook van Auchy-lez-Orchies naar Bersée. Deze kasseistrook is bijna drie kilometer lang en bestaat uit de volgende stroken: Pavé de Metz Pavé du BarPavé du Nouveau Monde.

L’Enfer du Nord lag er nog heel vreedzaam en meestal droog en zanderig bij. Maar ik vrees dat een beetje regen voldoende zal zijn om de kasseiwegen gevaarlijk modderig en glad te maken. Veel renners waren er nog niet te spotten in de Hel.

Mijn fotoreportage van de wandeling: Bersée 5 april 2023

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.