Door de Moeren: langs Ringsloot en Bergenvaart (21 maart 2023)

Wandeling door het uitgestrekte en weidse landschap van de Moeren in de uiterste Westhoek.

Ik vertrok vanuit Houtem, een deelgemeente van Veurne, gelegen aan de frontiere. Ik wandelde langs de Ringsloot en de Bergenvaart.


In de nabijheid van de kerk van Houtem vindt men de mooie, voormalige pastorie, gebouwd in de 17de eeuw als refuge of toevluchtshuis voor de Sint-Niklaasabdij van Veurne. Toen tijdens de Eerste Wereldoorlog het Belgische leger zich in de Westhoek had teruggetrokken achter de Ijzer deed de pastorie vanaf januari 1915 tot oktober 1918 dienst als Hoofdkwartier van het Belgische leger. Koning Albert kwam er geregeld en ontmoette er de staatshoofden van Frankrijk, Italië en Engeland en andere militaire leiders.


Het poldergebied De Moeren strekt zich uit langs beide kanten van de grens tussen Veurne en het Noord-Franse Bergues. De polder wordt volledig omzoomd door een 32 kilometer lange dijk met daarnaast de hoger gelegen Ringsloot. Deze dijk en Ringsloot werden aangelegd in de 17de eeuw toen onder leiding van Wenceslas Cobergher werd begonnen met de drooglegging van dit moerassig gebied en dit in opdracht van aartshertog Albrecht. Deze uitzonderlijke man was zeer getalenteerd en een beetje van alle markten thuis: kunstschilder, econoom, architect en ingenieur. Met gebruik van windmolens werd met een vijzel het water uit de Moere opgepompt en afgevoerd via de Ringsloot.


Onderweg tijdens de wandeling passeerde ik de charmante Sint-Gustaafsmolen uit het begin van de 19de eeuw. De windmolen werd gebruikt als poldermolen. Op een steenworp van de molen staat het Kasteel Sint-Flora, verblijfplaats van koning Albert I en koningin Elisabeth tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Ik wandelde tot bij het dorpje Bulskamp en stapte terug naar Houtem langs de Bergenvaart via het landelijke gehucht  ’t Zwaantje. De Bergenvaart, dat ook wel het “Canal de Bergues” wordt genoemd, verbindt Veurne met Bergues en vormt zowat de zuidgrens van de Moeren.

Mijn fotoreportage van de wandeling: Houtem 21 maart 2023

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.