Door de Scheldemeersen en enkele mooie kleine Scheldedorpjes tussen Gavere en Merelbeke (18 maart 2023)

Parkoers: Semmerzake VursteMelsenSchelderode en terug door de ScheldemeersenGavere

Ik begon mijn wandeling bij de molen De Ronne in de Gaverse deelgemeente Semmerzake. Ik maakte eerst een ommetje door de dorpskom van het Scheldedorpje en voorbij het kerkje. Een veldweg stuurde mij langsheen een militair domein met een mysterieuze “witte bol”. Dit is een overgebleven radar van het vroegere Air Traffic Control Centre, van waaruit het militaire vliegverkeer werd gestuurd en gecontroleerd.

Wat later bereikte ik het kleine dorpskerkje van Vurste, een andere deelgemeente van Gavere. Het is het geboortedorp van kunstschilder Henri De Cocker. De schilder was een “volks” persoon van bescheiden afkomst. Hij bleef gans zijn leven wonen en werken in een woning in de schaduw van het kerkje van Vurste.

Daarna stapte ik nog door het domein van het Kasteel Borgwal, gelegen in het centrum van Vurste. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot in de 16de eeuw. Halfweg 19de eeuw werd het kasteel eigendom van de familie Goethals de Mude de Nieuwland, een adellijke familie uit het Gentse. In 1975 werd het kasteeldomein verkocht aan de Broeders van Liefde en doet nu dienst als verblijf voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Het park en het domein zijn grotendeels openbaar toegankelijk. Bijzonderheden: het kasteel, het park, een neo-barokke toegangspoort, de Borgwalhoeve, de duiventoren.

Vanuit Vurste wandelde ik verder in noordoostelijke richting over rustige, meestal verharde wegen met aan mijn linkerkant de lager gelegen Scheldevallei door een stukje van Melsen tot bij de kerk en het kasteel van Schelderode. De omgeving van de Sint-Martinuskerk en de kasteelsite zijn beschermd als dorpsgezicht. Beide dorpjes, zowel Melsen, als Schelderode behoren tot de fusiegemeente Merelbeke.

Via de Scheldewegel daalde ik af tot bij de lager gelegen Scheldemeersen. Nu volgde een mooi stukje natuur door het waterrijke en beschermde landschap stroomopwaarts langs de Schelde: weiden, poelen, populieren en knotwilgen. Het meestal onverharde pad door de Meersen zou ik een 8-tal kilometer volgen tot in Gavere.

Ik stapte door het reservaat de Putten. Hier werd de kleilaag afgegraven voor de productie van de “Scheldesteen“, die hier ter plaatse werd gebakken in kleine veldovens.

In de kouters en de meersen tussen Gavere en Semmerzake werd halverwege de 15de eeuw de Slag bij Gavere uitgevochten, een veldslag tussen het Gentse volksleger en het beroepsleger van Filips de Goede, de Bourgondische hertog. Een groot informatiebord in de weilanden verduidelijkt het verloop van de veldslag.

Mijn fotoverslag van de wandeling: Semmerzake 17 maart 2023

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.