Een stukje Vlaamse Ardennen tussen Oudenaarde en Brakel (23 februari 2023)

Wandelen in de Vlaamse Ardennen tussen Oudenaarde en Brakel: Mater Korsele HorebekeZegelsemSchorisse

Ik startte mijn tocht vanaf het Materplein in de Oudenaardse deelgemeente Mater en wandelde via Tissenhove en de Tissenhovemolen tot bij Korsele. De Tissenhovemolen is prachtig gelegen te midden van een weids kouterlandschap boven op een plateau. Het gehucht Korsele ligt ietwat verscholen in het glooiende landschap en maakt deel uit van de fusiegemeente Horebeke. Het gehucht ligt in de geuzenhoek, een protestantse enclave in de Vlaamse Ardennen. Het was ooit een toevluchtsoord voor gelovigen die zich niet wilden onderwerpen aan de Spaanse koning en het rooms-katholieke geloof.

Enkele mooie onverharde wegels door een mooie beekvallei brachten mij tot bij het kleine witte Sint-Korneliskerkje van Sint-Kornelis Horebeke. Ik vervolgde mijn tocht over de bijna twee kilometerlange mythische kasseistrook van de Haaghoek tussen Sint-Kornelis Horebeke en Zegelsem.

Hier werd het me duidelijk dat het begin van het koersseizoen nakende is en dat de streek en het wielerpubliek zich opmaakt voor de start van de Vlaamse voorjaarsklassiekers. Langs de Haaghoek wachtten groepjes wielerliefhebbers met engelengeduld op de passage van renners die het parkoers verkenden en hun benen en conditie nog eens uittestten voor de eerste Vlaamse klassieker van komende zaterdag.

Vanuit Zegelsem, een deelgemeente van Brakel, begon ik aan mijn terugweg. Via het natuurgebied het Burreken kwam ik in het mooie golvende landschap van de vallei van het Maarkedal en de omgeving van Schorisse, een authentiek stukje Vlaamse Ardennen met prachtige panorama’s. Het parkoers stuurde mij nu wat op en neer over enkele mooie wegels op de noordelijke flank van de Maarkebeek en deed mij soms flink naar adem happen. Deze hellingen op deze noordflank zijn steil en hebben namen die welgekend zijn in het wielermilieu: Berg ten Stene, Foreest, Varent, Boigneberg, Eikenberg, Ladeuze.

Via het Noenendal kwam ik bij de steenweg tussen Brakel en Oudenaarde en wandelde ik terug tot bij het kerkje van Mater.

Mijn fotoverslag van de wandeling: Mater 23 februari 2023

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.