Van Kanegem via Poeke naar Lotenhulle en terug (3 januari 2023)

Ik begon mijn wandeling in Kanegem, een deelgemeente van Tielt. Het is het geboortedorp van de wielerlegende en Flandrien Briek Schotte. Voor de kerk van Kanegem staat een beeld van Ijzeren Briek. Het dorpje is ook gekend als bloemendorp en de barokke Sint-Bavokerk wordt ook wel “De Kathedraal van te Lande” genoemd

Ik wandelde via Aarsele naar het prachtige kasteel van Poeke en volgde hierbij grotendeels het traject van de GR129.

Het kasteel van Poeke heeft een rijke geschiedenis. De eerste vermeldingen van een nederzetting dateren uit de 12de eeuw. Het kasteel was doorheen de eeuwen het bezit van verschillende adellijke families. Eind 14de eeuw speelde de burcht een rol in het conflict tussen de opstandige Gentenaars van Filips van Artevelde en de graaf van Vlaanderen Lodewijk van Male. Het kasteel en het kasteeldomein waren meermaals het decor voor diverse opnames van Vlaamse TV-reeksen. Eind 20ste eeuw werd het aangekocht door de gemeente Aalter en nu is het eigendom van Toerisme Vlaanderen. Ik vind het wel spijtig dat het prachtige kasteel in een ietwat vervallen staat verkeert.

Onderweg naar Poeke passeerde ik voorbij de Artemeersmolen uit 1810. Vanaf het kasteel van Poeke vervolgde ik mijn wandeling door het mooie kasteeldomein tot bij het kerkje van Lotenhulle.

Hier begon ik aan de terugtocht naar Kanegem via de dorpskern van Poeke. Net voor Kanegem kwam ik nog voorbij de site van de Mevrouwmolen met molenaarshuis en bijgebouwen. Vanaf de molen bleven nog een tweetal kilometer tot bij Ijzeren Briek en de “Kathedraal van te Lande”.

Mijn fotoreeks van de wandeling: Kanegem 3 januari 2023

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.