Wandeling aan de kust vanuit Nieuwpoort (26 december 2022)

Wandeling via het wandelnetwerk Westkust.

Ik begon mijn wandeling bij de Koolhofput, een natuur- en watergebied langs de Frontzate tussen Nieuwpoort en Ramskapelle. De vijver ontstond rond 1980 door zandwinnig bij de aanleg van de snelweg tussen Jabbeke en Adinkerke.

Ik stapte eerst langs de vijver en daarna door het centrum van de stad tot bij de Ijzerkaai en de vismijn.

Onderweg wipte ik even binnen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een driebeukige hallenkerk. Hier kan men het schilderij Het oordeel van Cambyses zien van de Veurnse barokschilder Vigor Bouquet. Hij schilderde het werk in 1671 in opdracht van de stadsmagistraat van Nieuwpoort. Eén van zijn werken is te bewonderen in het Louvre in Parijs en hangt tussen schilderijen van Van Eyck, Rubens en Breughel, wat van hem een echte Vlaamse Meester maakt.

Op het Marktplein stond de Nieuwpoortse reus Jan Turpijn opgesteld. Getooid als Kerstman houdt hij een oogje in het zeil op de kerstmarkt.

Via de mooie promenade langs de havengeul wandelde ik verder tot bij het Westerstaketsel aan het Loodwezenplein. Daarna volgde een strandwandeling tot aan de woonkern van Oostduinkerke-Bad.

Ik wandelde terug via de Plaatsduinen en het Hannecartbos. Deze duinzones maken deel uit van het natuur- en duinengebied Ter Yde, dat zich uitstrekt tussen Oostduinkerke en Groenendijk.

Mijn fotoverslag: Nieuwpoort 26 december 2022

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.