Het platteland tussen Leuze-en-Hainaut en Ath (19 november 2022-

Wandeling door een stukje van la Wallonie picarde in de streek tussen Leuze-en-Hainaut en Ath.

Parkoers: LigneMoulbaixBlicquy AubechiesChapelle-à-OieChapelle-à-Wattines

Het kleine dorpje Ligne, waar ik mijn wandeling begon, is een deelgemeente van Ath en ligt langs de Westelijke Dender, ook wel kleine Dender genoemd. De naam van het oude adellijke geslacht van de prinsen de Ligne verwijst naar het dorpje. Einde 14de eeuw verhuisde deze adellijke familie naar hun hoofdresidentie: het wat verder gelegen kasteel van Beloeil.

Ik wandelde eerst richting Moulbaix, een andere deelgemeente van Ath. Op een kleine heuvel net buiten het dorp staat een houten windmolen, gebouwd in de 18de eeuw: de Moulin de la Marquise. De molen werd vernoemd naar de kasteelheren van Moulbaix, de markiezen van Chasteler, die zich in de 14de eeuw in het dorpje hadden gevestigd en eigenaars waren van de molen. Ik daalde af tot bij het kleine kerkje met de merkwaardige kerktoren. Wat verder staat het kasteel van de markiezen dat midden 19de eeuw werd gebouwd in neo-Tudorstijl boven op een oude feodale vesting. Over het kasteel werden bizarre verhalen verteld en het werd een “spookkasteel” genoemd. Onlangs werd het volledig gerestaureerd en in de tuinen rond het kasteel werden een wijngaard aangeplant met Chardonnay. De eerste druiven werden in 2020 geoogst met als product een mousserende wijn in de traditie van de Champagne: “Marquise de Moulbaix Blanc de Blancs“.

Ik vervolgde mijn wandeling en bereikte Blicquy, een deelgemeente van Leuze. Het dorpje ligt langs het traject van de vroegere Romeinse weg van Bavay naar Velzeke. In Blicquy was er een aftakking van de Romeinse weg richting Oudenburg en de kust.

Ik volgde een poosje de vroegere Romeinse weg in zuidelijke richting tot Aubechies. Het dorpje geniet het predikaat van “één van de mooiste dorpjes van Wallonië”. En inderdaad het dorpje verdient zeer zeker een bezoekje. Alhoewel op deze zaterdag in november alles gesloten en potdicht was. Enkele hoogtepunten van Aubechies: de mooie, romaanse Saint-Gérykerk en daarnaast een oude woning van de hoeve van de abdij van Saint-Ghislain uit 1778. Maar de grootste en bekendste bezienswaardigheid van het dorpje is de Archéosite van Aubechies-Beloeil, een archeologische vindplaats. In dit openluchtmuseum zijn woningen nagebouwd uit het Neolithicum en de Gallo-Romeinse periode.

Vanuit Aubechies begon ik aan mijn terugweg naar Ligne via de kleine dorpskernen van Chapelle-à-Oie en Chapelle-à-Wattines, beide deelgemeenten van Leuze-en-Hainaut. Onderweg passeerde ik nog een watermolen langs de kleine Dender op het grondgebied van Blicquy. Tussen Aubechies en Chapelle-à-Oie moest ik noodgedwongen mijn geplande parkoers aanpassen en een omweg maken omdat een veldwegel compleet verdwenen was.

Tijdens het laatste deel van de wandeling van Chapelle-à-Wattines naar Ligne volgde ik een landelijke weg door de kleine vallei van de Westelijke Dender, parallel aan de spoorweg en de steenweg tussen Leuze en Ath.

Mijn fotoreeks van de wandeling: Ligne 19 november 2022

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.