Door een stukje Vlaamse Ardennen en Zwalmvallei vanuit Zegelsem (24 november 2022)

Zwerftocht door het mooie, golvende landschap van de Vlaamse Ardennen en de Zwalmvallei vanuit het kasseidorp Zegelsem, een deelgemeente van Brakel. Ik volgde een groot stuk van de streek-GR Vlaamse Ardennen.

Parkoers: Zegelsem – Elst – Sint-Goriks-Oudenhove – Rozebeke – Sint-Blasius-Boekel – Zegelsem

Ik startte mijn wandeling in het kleine dorpje Zegelsem, een deelgemeente van Brakel. Het dorpje wordt ook wel het kasseidorp genoemd en ligt in de vallei van de Perlinkbeek. Deze beek ontspringt in Zegelsem en stroomt in noordelijke richting en mondt in Nederename uit in de Zwalm.

Vanuit Zegelsem begon ik aan het klimmetje tot boven op de Leberg en stapte verder naar Elst, een andere deelgemeente van Brakel. Het dorpje ligt boven op de heuvelrug gevormd door de vallei van de Perlinkbeek in het westen en de Zwalmvallei in het oosten. Elst is het dorpje van de Geutelingen en de Heilige Apollonia. Begin februari trokken veel bedevaarders naar Elst ter aanbidding van de patroonheilige Sint-Apollonia. De bedevaardgangers konden er dan Geutelingen kopen, een dik soort pannenkoek, gegoten op gloeiende stenen van een houtoven.

In Elst begon ik aan de afdaling tot bij de Boembekemolen, één van de vijf watermolens op de Zwalm. Aan mijn linkerkant in de vallei kon ik het kerkje van Rozebeke zien en aan de andere kant de spitse toren van Michelbeke. De vroegere watermolen doet nu dienst als bezoekerscentrum van Natuurpunt in de Vlaamse Ardennen. Het mijnwerkerspad, een verhard fiets- en wandelpad, loopt door de vallei van de Zwalm. Het pad is de vroegere spoorwegbedding van de lijn Zottegem – Brakel – Elzele (Ellezelles). Via deze spoorlijn pendelden de koolputters uit Zuid-Oost-Vlaanderen dagelijks met het Fosttreintje dat naar de Waalse steenkoolmijnen van de Borinage.

Op de andere oever van de Zwalm kwam ik op het grondgebied van Sint-Goriks-Oudenhove (Zottegem). Ik begon nu aan het klimmetje uit de vallei tot bij het café “In de Zavelput” en de GR-wandelboom die de splitsing van de GR122 en de streek-GR Vlaamse Ardennen aangeeft. Het authentieke café was reeds meermaals het decor voor films en TV-series. Het onverharde pad naast het café stuurde bij nog wat hoger tot bijna in Sint-Goriks. Boven kon ik genieten van een mooi panorama over de lager gelegen Zwalmvallei tussen Brakel en Zottegem. Daarna zette ik de afdaling in via de Wolvenhoek en de historische hoeve “Wolvenhof”.

Eénmaal terug bij de Zwalm vervolgde ik tot bij het mooie, eeuwenoude kerkje van Rozebeke, dat ook wel de Kathedraal van de Zwalmstreek wordt genoemd en is één van de oudste bedevaartskerken in de regio is. De wandeling ging nu een beetje op en neer op de flanken van de Rekelberg en verder via de gehuchten Vissegem en Heuvelgem.

Enkele onverharde wegen leidden mij tot bij het kerkje van Sint-Blasius-Boekel. Van hieruit begon ik mijn terugtocht naar Zegelsem door de mooie, groene vallei van de Perlingbeek. Ik passeerde de Perlinkmolen, een watermolen waarvan de eerste vermelding teruggaat tot in de negende eeuw toen de molen eigendom was van de Sint-Pietersabdij van Lobbes.

De laatste kilometer wandelde ik over de kasseien van de Haaghoek. Deze kasseistrook tussen Sint-Kornelis-Horebeke en Zegelsem is bekend en berucht bij de wielerfanaten en is steevast onderdeel van menige Vlaamse wielerklassierker. De kasseiweg is beschermd als monument.

Mijn fotoreeks van de wandeling: Zegelsem 24 november 2022

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.