Wandeling door het platteland vanuit de vredesgemeente Langemark (30 september 2022)

Ik startte mijn wandeling bij de imposante Sint-Pauluskerk van Langemark en wandelde door het platteland rond Langemark en de deelgemeenten Bikschote en Madonna.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Langemark pal op de frontlijn rond Ieper. Het dorp werd dan ook bijzonder zwaar getroffen door het oorlogsgeweld en werd quasi volledig verwoest. Duizenden soldaten van beide kanten vonden hier de dood in een zinloze oorlog. Overal verspreid in het landschap van deze streek liggen militaire kerkhoven en staan gedenktekens en monumenten. Enkel en alleen op het Deutscher Soldatenfriedhof, de Duitse militaire begraafplaats van Langemark, liggen meer dan 44.000 Duitse jeugdige soldaten begraven.

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog in de Westhoek profileerde de gemeente Langemark zich als vredesgemeente.

Tijdens de tocht stapte ik een stukje over de vroegere spoorlijn 63 tussen Ieper en Kortemark. Deze spoorlijn liep dwars door Langemark en is nu een verharde fiets- en wandelroute: de Vrijbosroute.

Ik volgde de route tot bij het kleine gehucht Pilkem, gelegen tussen Boezinge en Langemark. Van daaruit wandelde ik tot bij de Beeuwsaertmolen in Bikschote. Franse soldaten, die hier tijdens de Groote Oorlog waren gelegerd, herdoopten de molen om tot “Le Moulin Bleu“. In deze sector tussen Langemark en Steenstraete werd door het Duitse leger in 1915 voor de eerste maal op grote schaal gifgas gebruikt.

Van Bikschote wandelde ik naar Madonna. Voor het kerkje staat het beeld van de Seizoensarbeider. Een herinnering aan de vele arbeiders die om den brode naar Frankrijk trokken.

Mijn fotoverslag: Langemark 30 september 2022

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.