Door de stille polders tussen Lampernisse en Lo (12 oktober 2022)

Wandeling vanuit het piepkleine polderdorpje Lampernisse. Het stille dorpje ligt in de uitgestrektheid van de Oudlandpolders ten westen van de Oude Zeedijk. Het komgrondengebied is als landschap beschermd en is één van de grootste resterende open ruimten in Vlaanderen.

Maar Lampernisse geniet ook bekendheid als het dorp waar de herenboer Nicolaas Zannekin uit de 14de eeuw woonde en leefde. Hij was de leider van een leger van opstandige boeren die tegen de Fransgezinde graaf Lodewijk II van Nevers, graaf van Vlaanderen, die ten strijde trokken uit onvrede voor de sociale onrechtvaardigheid, de uitbuiting en de zware belastingen.

Ik stapte eerst tot Fortem, een gehucht van Alveringem, gelegen aan de Lovaart. Hier staan de gebouwen van de Snoek, een authentieke brouwerij en mouterij, waarvan de uitrusting uit de 19de eeuw volledig werd bewaard.

Ik bleef vanuit Fortem verder de Lovaart volgen over het wandel- en fietspad tot bij de brug in Lo. Ik wandelde door het kleine, middeleeuwse stadje voorbij de Westpoort en de Caesarsboom en verder tot bij het oude stadhuis en Belfort en de Sint-Pieterskerk. De duiventoren uit 1710 staat ietwat verborgen achter de kerk op het domein van de vroegere Sint-Pietersabdij.

In de Weststraat in Lo kwam ik voorbij het woonhuis waar de schrijver en dichter Clem Schouwenaars woonde van 1973 tot 1979. De schrijver hield van de Westhoek en vond er rust en inspiratie. In 1970 had hij zich na een moeilijke periode in zijn leven als kluizenaar teruggetrokken in een bouwvallig huisje in Lampernisse.

Vanuit Lo stapte ik door het vlakke polderland en door de Komgronden terug naar Lampernisse.

“Ik kwam in Lampernisse terecht. Mijn ontdekking van de Westhoek, het begin van een diepgaande liefde. Die openheid, die ruimte. Die luchten. Ik raakte er niet op uitgekeken en wandelde urenlang door een gebied dat elke dag weer nieuw was. En zo zou het blijven tot de dag van vandaag”

Clem Schouwenaars (uit: een morgen in de Moeren)

Mijn fotoverslag: Lampernisse 12 oktober 2022

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.