Door bossen en kasteeldomeinen in de Brugse rand (21 oktober 2022)

Wandeling door de bossen en kasteeldomeinen ten zuidwesten van Brugge: de kasteeldomeinen van Tillegem, Tudor en Beisbroek en het Chartreuzinnenbos. Ik verliet eventjes deze bosrijke omgeving en maakte nog een ommetje tot bij het kerkje van Snellegem.

De kasteelbossen strekken zich uit ten zuidwesten van Brugge. Het is de grootste groene long in deze stedelijke regio. Het Brugse Ommeland telt meer dan honderd kasteelsites.

Brugge was in de middeleeuwen de hoofdplaats van het graafschap Vlaanderen en er werden door de adel heel wat versterkte burchten gebouwd. Vanaf de 16de eeuw bouwden rijke Brugse handelaars de adellijke kastelen om tot fraaie buitenverblijven. In de 18de eeuw werden ook heel wat nieuwe kastelen en buitenverblijven met mooie tuinen errond gebouwd. Na de Franse revolutie werden de in beslag genomen kastelen en domeinen opgekocht en verbouwd door rijke burgers. Het uitzicht van de meeste kastelen rond Brugge werd dan ook bepaald door de negentiende eeuw.

Tijdens de wandeling volgde ik een stukje van de Drie kastelenwandelroute en het Grote Routepad GR5A. Het traject naar en van Snellegem had ik zelf uitgestippeld. Hier stapte ik door de Stakedreef en over de Diksmuidse Heirweg, een onderdeel van een Romeinse buurtweg van Cassel over Brugge naar Aardenburg.

Het was genieten van het deugddoende herfstzonnetje, de natuur en de mooie herfstkleuren. Alleen spijtig dat in de bossen nabij de autostrade het lawaai van het drukke autoverkeer steeds hoorbaar is.

Onderweg kon ik een heel mooie verzameling paddenstoelen fotograferen (zie onderaan).

Mijn fotoreportage: Brugge 21 oktober 2022

Fotoreeks paddenstoelen

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Door bossen en kasteeldomeinen in de Brugse rand (21 oktober 2022)

  1. Dag Didier
    Weerom een prachtige foto reportage zoals altijd!!
    Waarschijnlijk was het heerlijk wandelen in deze prachtige herfsttijd.
    We genieten nog steeds van je mooie uitleg over de bewandelde streek

    Wandel groetjes
    marc jodts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.