Langs de Ijzer en de Handzamevaart (20 juni 2022)

Ik begon mijn wandeling in Diksmuide bij de vroegere “Bloemmolens” en wandelde stroomafwaarts langs de rechteroever van de Ijzer over de Beerstblootestraat. De benaming van deze weg verwijst naar het Beerstbloote: de laag gelegen weilanden en polders ten noorden van Diksmuide tussen de Ijzer en Beerst. Aan de overkant van de Ijzer ligt de “Dodengang”, het laatst bewaarde stuk van het Belgische front uit de Eerste Wereldoorlog.

Na een viertal kilometer stapte ik eerst richting Beerst en van daaruit via de Brugse Heerweg tot bij het Praatbos en de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo. Op het kerkhof ligt de jonge Peter Kollwitz begraven die in oktober 1914 in Esen sneuvelde. Hij ligt er begraven, door God en mens verlaten, in de schaduw van de beeldengroep “het Treurend Ouderpaar” geschapen door zijn moeder Käthe Kollwitz.

Van bij de begraafplaats volgde ik de GR131 terug naar Diksmuide via de dorpskern van Vladslo, door de broeken tussen Vladslo en Esen en over de Boterdijk langs de Handzamevaart.

De GR131 loopt daarna nog door het centrum en over de Grote Markt van Diksmuide.

Mijn fotoreportage van de wandeling: Diksmuide 20 juni 2022

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.