Ik vertrok vanaf de parking van het Provinciaal Domein ’t Veld in Ardooie en pikte meteen het traject op van de GR128 en bleef het GR-pad een zevental kilometer volgen. Het pad leidde me voorbij het kasteel van Ardooie: het Kasteel de Jonghe d’ Ardoye. De mooie kasteeldreef bracht mij tot bij het gehucht ’t Veld, gelegen langs de drukke N50, de steenweg tussen Kortrijk en Brugge.
Via enkele stoffige en zanderige veldwegen volgde ik de GR door de vallei van de Devebeek tot bij het Zeerhoofdkapelleke aan de rand van Meulebeke. Daarna volgt de GR128 de deels onverharde “Oude Pittemstraat” in noordelijke richting tot bij het gehucht “de Krieke”. Hier verliet ik het GR-pad dat vanaf hier richting Tielt trekt. Het gehucht “de Krieke”, waarvan de plaatsnaam verwijst naar de vroegere herberg “de Krieke”, ligt ongeveer halverwege tussen Pittem en Meulebeke.
Vanaf “de Krieke” wandelde ik westwaarts door velden en akkers in de richting van Ardooie. Wat verder kon ik de Rysselendemolen zien. In deze regio in het hart van West-Vlaanderen worden heel wat groenten geteeld. Er hebben zich dan ook een aantal bedrijven ontwikkeld die zich specialiseerden in het verwerken van groenten. Ik stapte voorbij de bedrijfsgebouwen van het groenteverwerkende bedrijf Ardo, dat is uitgegroeid tot de grootste producent van diepvriesgroenten in Europa.
Net voor het Provinciaal Domein ’t Veld pikte ik opnieuw het traject op van de GR128 dat ik grotendeels zou volgen door het domein. Ik maakte nog een ommetje tot bij het Veldkruis: een kruis dat is geflankeerd door twee kapelletjes, waarvan de geschiedenis teruggaat tot het midden van de 18de eeuw of zelfs vroeger. Deze plek werd een bedevaartsplaats waar men nagels kwam offeren voor genezing van zweren of beenwonden.
Mijn fotoreportage: Ardooie 4 mei 2022















