Door de Leiestreek en enkele kleine vlasdorpjes (31 mei 2022)

Ik begon mijn wandeling in het kleine Gottem. Het vlasdorpje ligt langs de Leie, de Golden River, en is een deelgemeente van Deinze.

Ik stapte vanuit Gottem door de meersen in de vallei van de Oude Mandelbeek naar Dentergem. Daarna volgde ik een poosje noordwaarts de loop van de Speibeek in de richting van Aarsele. In de verte kon ik de Poelberg en de Poelbergmolen zien en daarachter de spitse kerktoren van Tielt.

Wat later kwam ik bij het traject van de GR128 Vlaanderenroute tussen Tielt en Deinze. Ik volgde nu de GR128 in de richting van Deinze via Wontergem naar Grammene. Onderweg naar Wontergem loopt het GR-pad langs de Speibeek en een mooi wandelpad stuurde mij voorbij het Gaverbos en door de Gavermeersen ten zuiden van Aarsele. Net voor Wontergem kwam ik bij de GR-wandelboom. Vanaf hier volgen de GR128 en de GR129 een poosje hetzelfde spoor.

Bij het kerkje van Wontergem rustte ik eventjes uit op een bankje en nam enkele foto’s van het standbeeld van de lokale wielerheld en Tourlegende Lucien Buysse, bijgenaamd de “Adelaar van de Aubisque”. De Tour de France, die hij won in 1926, was de langste Ronde (5745 km) uit de wielergeschiedenis.

Ik bleef verder de GR128/129 volgen door het natuurgebied De Vondelmeersen, een moerassig gebied in de vallei van de Vondel- en Zeverenbeek tot Grammene. Een pad langs een afgesneden Leie-arm en de Meirekouter, een andere trage weg, leidden mij tot bij de rechtgetrokken en gekanaliseerde Leie.

Via het jaagpad langs de Leie, dat ik stroomopwaarts volgde, wandelde ik terug naar Gottem.

Mijn fotoreeks van de wandeling: Gottem 31 mei 2022

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.