Het Brugse Ommeland kreeg er onlangs een nieuw wandelnetwerk bij. Dit wandelnetwerk verkent de bosrijke en de groene regio tussen Zedelgem en Jabbeke met het mooie natuurgebied Vloethemveld als belangrijke troef.
Het gebied heeft niet enkel een grote natuurwaarde maar is ook als erfgoed belangrijk. Gwijde van Dampierre, Graaf van Vlaanderen, schonk eind 13de eeuw het Vloethemveld aan het Brugse Sint-Janshospitaal. Na de Franse revolutie werd het gebied eigendom van de Burgerlijke Godshuizen, een voorloper van het OCMW. In deze periode werden de gronden ontgonnen en bebost en werd het een houtwinningsgebied.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd heel wat hout gekapt voor de aanleg van de loopgraven aan het Ijzerfront. Na de Eerste Wereldoorlog werd er een munitiedepot en een kazerne gebouwd om het overschot aan munitie uit de oorlog te ontmantelen. Het depot werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet en overgenomen door het Duitse leger. Na de bevrijding deed het munitiedepot voor anderhalf jaar dienst als kampplaats voor Duitse en Baltische krijgsgevangenen. Het was het grootste Britse krijgsgevangenkamp in België. Tot 1994 werd het gebied opnieuw gebruikt voor munitieopslag.
Ik vertrok vanaf de ruime parking bij het Vloethemveld en stapte over de wandelwegen door het natuurgebied naar Snellegem, een deelgemeente van Jabbeke. Vanuit Snellegem wandelde ik verder naar Zerkegem, een andere deelgemeente van Jabbeke met een passage door het kleine Maskobos.
Verspreid in de omgeving ten zuiden van Jabbeke zijn er heel wat bedrijven gespecialiseerd in de tuinbouw en de sierteelt.
Vanuit Zerkegem wandelde ik terug naar mijn startpunt via het Vloethemveld.
Mijn fotoreportage van de wandeling: Zedelgem 10 april 2022













