Over de GR122 Scheldeland van Dikkelvenne tot Munte en terug (20 april 2022)

Ik begon mijn wandeling in het bronnendorp Dikkelvenne, een deelgemeente van Gavere en volgde aanvankelijk de GR122 Scheldeland via Baaigem tot eventjes voorbij Munte. Het GR-pad passeert niet door de dorpskern van Baaigem maar wel voorbij de mooie Prinsenmolen. De GR volgt heel wat onverharde wegels en verspreid in het landschap tussen Baaigem en Munte liggen nog heel wat bunkers. Deze bunkers waren onderdeel van de Belgische bunkerlinie, die in de jaren dertig van de vorige eeuw, werd aangelegd ten zuiden van Gent.

Op de terugweg naar Dikkelvenne wandelde ik door een stukje Oosterzele en tot bij het Munkbos. Het Monnikenbos was eigendom van de abdij van Ninove en in de 18de eeuw was het de schuilplaats van bendeleider Jan de Lichte. Een lange, rechte dreef leidde mij tot bij de Munkboshoeven in Velzeke (Zottegem). Het geheel werd gebouwd begin 19de eeuw en bestaat eigenlijk uit drie hoeven: de Munkboshoeve, de Stokerijhoeve en de Suikerijhoeve. Wat verderop kwam ik bij het Hof Proosdij dat eveneens eigendom was van de Norbertijnenabdij van Ninove.

Via Beerlegem (Zwalm) stapte ik terug naar Dikkelvenne. In Beerlegem, nabij de plaats waar vroeger de “Molen Ter Varent” stond en in de omgeving van de zavelputten, moest ik mijn geplande parkoers aanpassen. Het genaamde “Galgepleynstraatje” was voor mij spoorloos. Ik vermoed dat het pad volledig was dichtgegroeid.

Mijn fotoreportage: Dikkelvenne 20 april 2022

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.