Door de Scheldevallei tussen Kluisbergen en Mont-Saint-Aubert (6 april 2022)

Ik startte mijn wandeling bij de kerk van Pottes, een klein Waals dorpje en deelgemeente van Celles. Het is gelegen langs de Schelde in de provincie Henegouwen.

Pottes heeft een rijke geschiedenis en was ooit een halte langs de Romeinse heerbaan van Doornik (Turnacum) naar Oudenaarde.

Twee heerlijkheden verdeelden later het grondgebied van Pottes: de Heren van Germinies en de Heren van Quesnoy.

De uitvalsbasis van de Heren van Germinies was het kasteel in de nabijheid van de kerk. Op deze plaats staat nu een deels omwalde kasteelhoeve uit de 18de eeuw.

De Heren van Quesnoy lieten begin 17de eeuw een kasteel bouwen in Spaanse stijl, met een donjon uit de 13de eeuw. De Franse zonnekoning Lodewijk XIV zou er zijn toevlucht hebben gezocht eind 17de eeuw.

Ik volgde eerst de GR122 (Scheldeland) voorbij de Kasteelhoeve en daarna over het jaagpad stroomopwaarts langs de Schelde. Aan de overkant van de rivier kon ik de kerkjes zien van de Vlaamse dorpjes Helkijn en Spiere.

Nabij het Spierekanaal en het sluizencomplex van Spiere verliet ik de Schelde en het GR-pad. Aan mijn rechterkant lag het dorpje Hérinnes, een deelgemeente van Pecq en daarachter de Mont-Saint-Aubert.

Ik stapte verder door het open landschap naar het dorpje Molenbaix. Hier in de vlakte tussen Hérinnes en Molenbaix werd een windmolenpark gebouwd met een vijftal windturbines.

In Molenbaix, een andere deelgemeente van Celles, wandelde ik voorbij het château Saint-Antoine, dat aanvankelijk eigendom was van de Heren van Molenbaix.

Vanuit Molenbaix stapte ik via Celles terug naar Pottes.

Mijn fotoreportage: Pottes 6 april 2022

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.