Rumes: In de voetsporen van Monique (23 februari 2022)

De inspiratie voor mijn wandeling vond ik maandag laatsleden in de krant: het overlijden van de 102-jarige Henriette Hanotte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog smokkelde deze moedige vrouw uit Rumes, een grensdorpje in Henegouwen, 135 geallieerde piloten de grens over tussen België en Frankrijk en bracht hen in veiligheid in “safe houses”. Ze opereerde als verzetsstrijdster onder de codenaam “Monique” en maakte deel uit van het netwerk Comet Line, een ontsnappingsroute voor geallieerde soldaten.

Ter herdenking van deze heldendaden werd enkele jaren terug een grensoverschrijdende wandelroute uitgetekend in de grensstreek tussen Rumes en het Noord-Franse dorpje Bachy: dans les pas de Monique. Wandelaars kunnen starten bij het kerkje van Bachy of bij het vroegere treinstation van Rumes. Op de Place de la Liberté in Bachy staat een standbeeld van de verzetsheldin die een Amerikaanse piloot helpt te ontsnappen.

Ikzelf vertrok in Rumes en volgde de wandelroute via het gehucht Sartaigne tot Bachy. Daar volgde ik een andere route door het landschap van de Pévèle tot bij het kerkje van Cobrieux en daarna terug naar Bachy. In Bachy volgde ik het tweede stuk van de wandelroute dans les pas de Monique terug naar Rumes.

In haar boek “Passage Pyreneeën” belicht Sarah De Vlam de getuigenissen van Pola Zandmer uit Antwerpen, Jean Martial uit Mons en Henriette Hanotte uit Rumes en nog vele anderen. Al deze helden hielpen vluchtelingen om te ontsnappen aan het Nazi-regime via het neutrale Spanje en Portugal. Daarbij moesten de vluchtelingen te voet de Pyreneeën oversteken.

Mijn foto’s van de wandeling: Rumes 23 februari 2022

Standbeeld Monique in Bachy
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.