Duinbossen, strand en Uitkerkse Polder (7 februari 2022)

Ik vertrok vanuit het kleine Nieuwmunster, een deelgemeente van Zuienkerke. Het dorpje ligt aan de rand van de Uitkerkse Polder. Deze polder strekt zich uit tussen Wenduine en Blankenberge en de polderdorpjes Zuienkerke en Nieuwmunster en is één van de meest vogelrijke gebieden van Vlaanderen. De dorpskom van het dorpje is beschermd als dorpsgezicht en centraal in het dorpje staat de Sint-Bartholomeuskerk.

Ik stapte over het fietspad langs de Brugsesteenweg tot aan de rand van Wenduine en zette dan koers richting de duinbossen tussen De Haan en Wenduine, een smal stuk bos net achter de duinengordel. Ik wandelde een stukje door de duinbossen en via een steile trap klauterde ik over de hoge duinen tot bij het strand.

Daarna volgde een strandwandeling via Wenduine tot bij de wrakhoutbrug in Harendijke, een wijk tussen Wenduine en Blankenberge. Op het strand van Wenduine worden momenteel bezig vier nieuwe strandhoofden aangelegd. Deze werken moeten voorkomen dat bij stormvloed te veel zand en strand wordt weggespoeld. Ook de jachthaven van Blankenberge zou daardoor wat minder snel verzanden.

Het Meerminpad, een fiets- en wandelpad, leidde mij doorheen de campings en vakantieparken van Harendijke tot aan de rand van het natuurgebied de Uitkerkse Polder.

Een herdenkingspaneel bij de Scharebrug over de Blankenbergse Vaart herdenkt de crash van een Amerikaans militair zweefvliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog. De zeven bemanningsleden overleefden de crash niet.

Ik stapte nog voorbij het bezoekerscentrum van het natuurgebied en wat verder hield ik even halt bij het mooie Sint-Jobskapelletje aan de Blankenbergse Dijk. De kapel werd gebouwd op de plaats waar ooit de vroegere kerk van het gehucht Sint-Jans-op-den-dijk stond . Achter de kapel kan men nog de betonnen bedding zien van de Duitse Batterij Sachsen uit de Eerste Wereldoorlog.

Een modderige veldwegel bracht mij opnieuw tot bij de Blankenbergse Vaart en wat later was ik opnieuw in het polderdorpje Nieuwmunster.

Mijn fotoreportage: Nieuwmunster 7 februari 2022

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.