Door het glooiende landschap rondom Anzegem (2 februari 2022)

Wandelnetwerk Land van Streuvels in de streek tussen Leie en Schelde

Parkoers: Kaster – Tiegemberg – Anzegem – Gijzelbrechtegem – Kaster

Ik begon mijn wandeling bij het kerkje van Kaster, een deelgemeente van Anzegem. Het dorpje ligt op de helling van een heuvelrug in de Scheldevallei.

Vanuit Kaster wandelde ik richting Tiegem tot bij het ruiterstandbeeld van de Heilige Arnoldus aan de voet van de Tiegemberg. Sint-Arnoldus is patroonheilige van de bierbrouwers en de herbergiers en zag hier in het midden van de elfde eeuw het levenslicht. Een aantal wonderlijke genezingen door het bronwater uit de Sint-Arnoldusbron deden het dorpje uitgroeien tot een bedevaartplaats. Rond de bron in het Holdenbroekbos werd begin 19de eeuw het Sint-Arnolduspark aangelegd.

Een betegelde voetweg deed mij tot boven op de Tiegemberg klimmen. Boven werd ik beloond met een mooi uitzicht over de Scheldevallei met de beboste heuvelrug van de Kluisberg en de Kwaremont. Boven op Tiegemberg staat de mooie witte Bergmolen. In deze omgeving vestigden zich ook heel wat kunstenaars. In de Villa ’t Vossenhol woonde kunstschilder Staf Stientjes. Stijn Streuvels en Valerius De Saedeleer kwamen er geregeld op bezoek. Eerstgenoemde woonde wat verderop in het Lijsternest in Ingooigem van waaruit hij een mooi zicht had op de Tiegemberg en zijn molen.

Ik daalde de Tiegemberg af tot bij de Sterhoek en de Landergemmolen. Nu had ik een mooi uitzicht over de wat verder gelegen Leievallei. Ik vervolgde daarna richting Anzegem. Overal langs de kant van de weg waren zwarte vlaggen neergepoot uit protest tegen de geplande ringweg rond Anzegem.

Vanuit Anzegem volgde ik een voetweg langs het bos van het kasteeldomein Hemsrode tot bij de Hoeve De Barze. Van daaruit ging het opnieuw bergop via de Ouden Heirweg en een voetweg tot bij het Bouvelobos en daarna daalde ik terug af langs de Snepbeek tot bij de mooie witte Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten in Elsegem.

Via het kleine Gijzelbrechtegem, ook wel Grijsloke genoemd wandelde ik terug naar Kaster. Achter het kerkje van Grijsloke is een uitkijkplatform opgesteld. Van hieruit heeft men een mooi zicht op de Scheldevallei tussen Kwaremont en Oudenaarde.

In Kaster, langs de Varentstraat, kwam ik nog voorbij de mooie, historische hoeve “Goed te Corbie” of “Goed ter Zele”. Deze hoeve was vroeger eigendom van de abdij van Corbie, gelegen in de vallei van de Somme nabij het Noord-Franse Amiens.

Mijn fotoreportage: Kaster 2 februari 2022

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.