Wandeling vanuit het witte polderdorpje Lissewege (11 januari 2022)

Ik begon mijn wandeling bij het treinstation in Lissewege en wandelde eerst richting het kleine Zwankendamme. Beide dorpjes situeren zich tussen Brugge en Zeebrugge en liggen geprangd tussen het Boudewijnkanaal en de drukke expresweg en spoorweg. Ik stapte over het fiets- en wandelpad boven op de hoge berm die werd aangelegd als buffer tussen de spoorlijn en Zwankendamme.

Het kleine dorpje ligt verborgen en afgesneden van de buitenwereld aan de rand van de achterhaven van Zeebrugge tegenover het verbindingsdok. De nabijheid van de haven was begin 20ste eeuw een aantrekkingspool voor industrie rond het dorp: een munitiefabriek, een cokesfabriek en een glasfabriek. Deze fabrieksgebouwen werden ondertussen allemaal gesloopt. Alleen de huizen van de tuinwijk, destijds aangelegd om de arbeiders van de glasfabriek te huisvesten, resten nog als stille getuigen van deze industrie.

Vanuit Zwankendamme wandelde ik terug naar Lissewege over het wandel- en fietspad naast het Boudewijnkanaal, dat Brugge met Zeebrugge verbindt.

Ik zwierf wat door de straten van het witte, schilderachtige polderdorpje Lissewege en stapte vervolgens tot bij de abdijhoeve en de schuur van de voormalige Cisterciënzerabdij Ter Doest.

Ik vervolgde opnieuw langs het Boudewijnkanaal tot bij de brug van Dudzele en stapte verder door de polders tussen Lissewege en Zuienkerke tot aan de rand van de Uitkerkse Polder en de historische hoeve “Groot Hof Mariemont”. De deels onverharde Copsweg leidde mij tot bij de steenweg tussen Brugge en Blankenberge. Via de Canadezenstraat wandelde ik terug naar Lissewege.

Mijn fotoreportage: Lissewege 11 januari 2022

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.