Wandeling rond Beloeil en Chièvres (24 januari 2022)

Wandeling vanuit Huissignies, een dorpje in Henegouwen en deelgemeente van Chièvres. Ik volgde de GR121 en stapte tot bij het mooie kasteel van Beloeil. Het kasteel is sinds de 14de eeuw de verblijfplaats van de Prinsen van Ligne, een adellijk geslacht met roots in het wat noordelijker gelegen kleine dorpje Ligne. Het kasteel is omgeven van mooie tuinen en wordt ook wel eens het Versailles van België genoemd. Ik volgde verder het GR-pad door de mooie dreven doorheen het Forêt de Beloeil en daarna via het kanaal Ath-Blaton tot bij het gehucht Les Ecacheries.

Hier verliet ik de GR121 en wandelde verder langs het kanaal in de richting van Beloeil. Het jaagpad is onderdeel van het Waalse RAVeL, een geheel van groene en trage wegen voor fietsers en wandelaars over jaagpaden en oude spoorlijnen. Veel bedrijvigheid is er niet meer langs het smalle kanaal behalve in Beloeil, waar de gebouwen staan van La Malterie du Château, de oudste moulterij van België. Wat verder bij de ophaalbrug tussen Beloeil en Grosage verliet ik het kanaal en stapte tot bij een oude gerestaureerde watermolen uit de 16de eeuw langs de Dormissart.

Vanuit Grosage stapte ik naar het dorpje Ladeuze en verder naar de bedevaartplaats Tongre-Notre-Dame. In het plaatsje staat de kleinste Basiliek van ons land. Ik pikte hier terug het parkoers op van de het Grote Routepad GR121 en wandelde opnieuw een stukje langs het kanaal terug naar Huissignies.

Mijn wandelavonturen op de GR121: Wavre – Boulogne-sur-Mer (zie pagina)

Mijn fotoreportage: Huissignies 24 januari 2022

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.