Wandelen door het Hoppeland vanuit Watou (19 januari 2022)

Wandeling via de wandelknooppunten van het West-Vlaamse Hoppeland.

Ik startte vanuit het kleine grensdorpje Watou. Ik wandelde via het kasteeldomein ’t Couthof, gelegen tussen Poperinge en Proven, tot bij het Kasteel van de Lovie.

Net voordat ik bij het Kasteel ’t Couthof kwam, stapte ik voorbij het kleine Couthofbos. Het bos is onderdeel van de Sixtusbossen, een geheel van kleine perceeltjes bos verspreid in het landschap ten noordwesten van de hoppestad Poperinge. In een weide bij het bos staat een vreemdsoortig bouwwerk: in de volksmond de Galge genoemd. Deze arcade was een oriëntatiepunt in het verdwenen doolhof van het nabij gelegen Couthof.

Een telg uit de familie Mazeman, die later in de adelstand werd verheven, liet het kasteel ’t Couthof in 1763 bouwen. Begin 20ste eeuw werd het domein en het kasteel eigendom van de adellijke familie d’Udekem d’Acoz. Baron Charles was de grootvader van Koningin Mathilde. Zijn oudste zoon Graaf Henri d’Udekem d’Acoz bleef tot zijn overlijden in 2021 in het kasteel wonen.  Henri kreeg na het huwelijk van Filip en Mathilde de titel van Graaf en werd daarna ook wel Nonkel Henri genoemd. Hij was zeer populair in de regio en was achtereenvolgens burgemeester van Proven en Poperinge.

Via de Canadaweg kwam ik bij de Chinese Poort van het domein en het kasteel De Lovie. Beide kastelen liggen in volgelvlucht amper een tweetal kilometer van mekaar. In het kasteeldomein is nu de VZW Lovie gehuisvest die jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap of andere beperking ondersteunt. Het domein is toegankelijk voor wandelaars. Het kasteel werd gebouwd midden 19de eeuw en ligt midden in een Engels landschapspark.

Een onverharde weg stuurde me nog voorbij enkele hoppevelden in de buurt van de abdij van Westvleteren.

Ik begon aan mijn terugweg via het gehucht ’t Vogeltje. Hier werd midden 19de eeuw een klooster, een schooltje en een kapel gebouwd. Enkele jaren geleden werden de gebouwen van het schooltje en het klooster gesloopt.

Via het kleine dorpje Sint-Jan-ter-Biezen wandelde ik terug naar het kunst- en bierdorp Watou met op de achtergrond de heuvels van Frans-Vlaanderen: de Mont des Cats en de Mont Cassel.

Mijn foto’s van de wandeling: Watou 19 januari 2022

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

4 gedachten over “Wandelen door het Hoppeland vanuit Watou (19 januari 2022)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.