Door de grensstreek ten zuiden van het Zeeuwse Aardenburg (30 januari 2022)

Wandeling via de wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken en de wandelknooppunten in Zeeuws-Vlaanderen.

Ik begon mijn wandeling in het piepkleine Middeleeuwse grensdorpje Middelburg, een deelgemeente van Maldegem. Pieter Bladelin, een rijke Brugse poorter, hofmeester en raadgever van de Bourgondische Hertogen Filips de Goede en Karel de Stoute, liet er midden 15de eeuw eerst zijn kasteel bouwen. Daarna stichtte hij er zijn eigen stad langs de weg tussen Brugge en Aardenburg: een kerk, een gasthuis, een klooster, wallen en een jaarmarkt. Op het Pieter Bladelinplein staat de vroegere schandpaal van Middelburg.

Ik wandelde via het buurtschap Heille en de Elderschans, een onderdeel van de Staats-Spaanse Linies tot bij Aardenburg, de oudste stad van Zeeland. De Romeinen bouwden hier in de tweede helft van de 2e eeuw een Castellum ter bescherming van het Romeinse Rijk tegen rooftochten van over zee.

Het kleine, vredige stadje lag er op deze zonnige zondagvoormiddag, heel opvallend, stil en verlaten bij. Ik vroeg mij af waar de Kikkers, de bijnaam voor de inwoners van Aardenburg, waren gebleven. Ik dwaalde wat door de lege straten en over de Wallen rond het stadje.

Tijdens deze zwerftocht passeerde ik achtereenvolgens: de Westpoort of Kaaipoort, de Maria Hemelvaartkerk, restanten van het Romeinse Castellum, de Sint-Bavokerk, de Markt met muziekkiosk. In de Weststraat staan heel wat mooie panden met prachtige gevels. Het stadje verdient dus zeker een bezoekje.

Ik wandelde terug via de Biezenpolder en het Zeeuwse grensdorpje Eede, gelegen aan de weg van Maldegem naar Aardenburg. In de omgeving van Sint-Kruis passeerde ik de Oude Biezenkreek. Vanaf Eede volgde ik enkele mooie voetwegen die zich door het vlakke landschap slingeren: Het Grenspad, het Fortunepad en de Eedsche Kerkwegel. Deze wegen waren destijds het geliefkoosde terrein van smokkelaars. De Meulekreek vormt hier de grens tussen België en Nederland.

Mijn foto’s: Middelburg 30 januari 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.