Wandelen in de regio Houthulst, Klerken en Zarren (14 december 2021)

Parkoers: Houthulst – Klerken – Zarren

Ik begon mijn wandeling in Houthulst en wandelde eerst richting Klerken. Net voor Klerken kwam ik voorbij de Vredesmolen. Deze molen is gebouwd boven op een heuvelrug en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door het Duitse leger gebruikt als uitkijkpost. Van hieruit heeft men bij normale omstandigheden een mooi panorama over de Ijzervallei in het westen en de Handzamevallei in het oosten. Jammer genoeg was vandaag door de grijze lucht en de lichte nevel het uitzicht niet optimaal.

In Klerken volgde ik een stukje van het Heuvelpad, een lokaal fiets- en wandelpad. Verspreid in het dorp staan een viertal beelden van kunstenaar en dichter Henri Covemaeker: De smid, de kantwerkster, de seizoensarbeider en de zaaier.

Op het gehucht Predikboom volgde ik een lange rechte kasseiweg: de Steenstraat, een vroegere Romeinse weg van Steenvoorde naar Brugge. In een kapel las ik de boodschap van een buurtbewoner, die de passant aanmaant om een schietgebed tot Onze Lieve Vrouw te plegen want er komen immers heel moeilijke tijden aan. Verborgen achter een hoeve langs de Steenstraat op de grens van Klerken met Esen ligt er een betonnen geschutsbedding van een Duits reuzekanon uit de Eerste Wereldoorlog, waarmee projectielen werden afgevuurd op Poperinge, Veurne en Duinkerke.

Een mooie onverharde weg stuurde mij richting Zarren en het gehucht Zarren-Linde. Wat verder kwam ik bij de Wullepitmolen en daarna bij een witte molen, de Couchezmolen, één van de hoogste molens van ons land.

Via de Terrestdreef en een modderige, onverharde wegel stapte ik terug naar Houthulst.

Mijn fotoreportage van de wandeling: Houthulst 14 december 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.