Wandelen aan de Oostkust: Knokke-Heist

Parkoers: Westkapelle – Ramskapelle – Leopoldkanaal – de Kleiputten van Heist – de Sashul en Vuurtorenweiden- Baai van Heist – strand – via het Zoute en de Kragendijk terug naar Westkapelle.

Tijdens de wandeling maakte ik een grote lus rond de westelijke helft van Knokke-Heist, het deel dat aanleunt tegen het havengebied van Zeebrugge.

Ik vertrok vanaf de ruime parking bij het sportcentrum van Westkapelle en wandelde door de polders naar Ramskapelle. Beide dorpjes liggen in het hinterland van de kustgemeente Knokke-Heist waar ze deel van uitmaken.

In de voormalige Gemeenteschool en het aanpalende Gemeentehuis van Ramskapelle is nu het For Freedom Museum gehuisvest. Dit museum herdenkt de bevrijding van de Zwinstreek tijdens de operatie Switchback in het najaar van 1944 door het Canadese, Poolse en Britse leger. Op een kleine afstand van het museum staat de mooie witte Callantmolen.

Ramskapelle ligt langs het Leopold- en Schipdonkkanaal, ook wel in de volksmond de Stinker en de Blinker genoemd. Westelijk van deze kanalen ontwikkelde zich de haven van Zeebrugge. Ik volgde beide kanalen noordwaarts richting kust door de Groene gordel Heist-West. Ik passeerde eerst het natuurgebied “de kleiputten van Heist” en wat verder de Sashul en de Vuurtorenweiden, voorbij de Hoge Vuurtoren van Heist, een Oude vuurtoren in art-nouveau stijl, gebouwd tussen 1905 en 1907. De voetgangers- en fietsersbrug “Lichtenlijn” bracht mij tot bij het strand en het strandreservaat de Baai van Heist. Dit groene strand ontstond bij de aanleg van de Oostelijke strekdam van de voorhaven van Zeebrugge.

Hier begon ik aan een vijf-kilometerlange strandwandeling: van Heist, over Duinbergen en het Albertstrand tot bij het meest oostelijke strand van de chique wijk Het Zoute.

Ik volgde daarna de lange kaarsrechte Sparrendreef, van noord naar zuid dwars door de mondaine villawijk Het Zoute tot bij het clubhouse van de Royal Zoute Golf Club. In de Sparrendreef staat het mooie witgekalkte Zoutekerkje met kloostergang en binnentuin. Het zanderige en onverharde Caddiespad leidde mij doorheen het golfterrein.

Ik stapte voorbij het onlangs vernieuwde voetbalstadion van Knokke en volgde daarna de Kragendijk richting Westkapelle. Ik passeerde nog het Belfius Basecamp, het oefencomplex van Club Brugge.

Mijn foto’s van de wandeling: Westkapelle 11 december 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.