Door de polders van Veurne-Ambacht (7 december 2021)

Parkoers: Veurne – Wulpen – Booitshoeke – Steenkerke – Veurne

Ik begon mijn wandeling in Veurne en volgde het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, ook wel Veurnevaart genoemd, tot bij de Florizoonebrug in Wulpen, een klein polderdorpje en deelgemeente van Koksijde. Sedert het begin van de Tweede Wereldoorlog lag hier een houten noodbrug over het kanaal. Een aanvaring in 1976 vernielde de brug waardoor het dorpje Wulpen in twee werd verdeeld. De huidige ophaalbrug over het kanaal dateert van 2007 en werd genoemd naar de telgen van de familie Florizoone die hier in de omgeving van de brug opgroeiden. Het beeld “Het blije weerzien” van de lokale beeldhouwster Jenny Reynaert staat symbool voor de hereniging van het dorp.

Vanuit Wulpen wandelde ik verder door het vlakke landschap van het Blote naar het kleine en pittoreske Booitshoeke, gelegen midden in de stille polders. Onderweg zag ik aan de einder de torens van Nieuwpoort en heel ver weg de Ijzertoren in Diksmuide. Het dorpje is een deelgemeente van Veurne en telt amper enkele tientallen huizen gebouwd rond een mooi kerkje gewijd aan Sint-Audomarus. Rondom het kerkje ligt het kerkhof en verborgen erachter staan “d’oude schoole” en de oude pastorie, nu een restaurant.

Vanuit Booitshoeke begon ik aan mijn terugweg naar Veurne via Steenkerke. Het kleine dorpje ligt langs de Lovaart op amper een tweetal kilometer van Veurne en is de thuishaven van Willem Vermandere, beeldhouwer, schilder, kleinkunstenaar, poëet en ereburger van Veurne. Ik wipte even binnen in het mooie Sint-Laurentiuskerkje waar een verzameling van beelden en schilderijen van Willem zijn tentoongesteld.

Langs de Lovaart wandelde ik terug naar Veurne en maakte nog een ommetje door de mooie binnenstad: de Sint-Niklaaskerk, de Grote markt met het Stadhuis en Belfort, het Sint-Walburgapark met de Citerne en de Sint-Walburgakerk. In het park kan men beeldhouwwerken zien van Willem Vermandere en George Grard en een buste van Paul Delvaux en een beeld van Will Tura, ereburgers van de Stad.

Mijn foto’s van de wandeling: Veurne 7 december 2021.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.