Tussen Zonnebeke en Passendale: the road to Passchendaele (24 november 2021)

Wandeling in Flanders Fields rond Zonnebeke en Passendale: the road to Passchendaele

Polygoonbos – Tyne Cot Cemetry – Passendale – Zonnebeke

Tijdens de Derde Slag om Ieper begonnen de geallieerde strijdkrachten van de Britse, Canadese, Australische en de Nieuw-Zeelandse legers vanaf juli 1917 aan hun offensief tegen de Duitse stellingen op de strategisch belangrijke heuvelrug rond Passendale. De gevechten zouden heel hevig en bloedig verlopen en vier maanden aanslepen met als gevolg heel wat menselijk leed en ellende en een massa slachtoffers aan beide kanten en dit voor amper enkele kilometer terreinwinst.

Ik begon mijn wandeling bij het Buttes New British Cemetery in het Polygoonbos. Het bos heeft prachtige dreven en de rust, de nevel, de mist en de mooie herfstkleuren hadden het bos herschapen tot een sprookjesachtig en betoverend stukje natuur. Ik wandelde wat verder tot bij het Vredesbos en het Vredesmonument, aangelegd ter herdenking van 100 jaar Slag om Passendale in 2017.

Ik vervolgde verder via de Reutel, een wijk van heksendorp Beselare en maakte daarna een wijde boog rond de wijken Molenaarelst en Broodseinde en door het landschap tussen Moorslede en Zonnebeke tot bij het immense Tyne Cot Cemetry.

Tyne Cot Cemetry ligt zowat halverwege tussen Passendale en Zonnebeke. Op de begraafplaats liggen bijna 12000 oorlogsslachtoffers begraven en het is de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld. De naam Tyne Cottage verwijst naar een grote bunker, die dienst deed als Duitse commandopost met daarrond een vijftal kleinere Duitse bunkers en maakte deel uit van de Duitse Flandern I-stelling. Het Cross of Sacrifice staat bovenop deze grote bunker. De militaire begraafplaats is zoals alle andere kerkhoven in de Westhoek prachtig onderhouden.

Daarna wandelde ik verder tot aan de dorpsrand van Passendale tot bij het Crest Farm Canadian Memorial: een gedenksteen uit wit graniet, afkomstig uit de Canadese provincie Quebec. Van hier heeft men een mooi uitzicht over de lager gelegen vallei van de Ravebeek en kan men zich een beeld vormen van het strategische belang van deze heuvel.

Ik begon aan mijn terugweg door de vallei van de Ravebeek en daarna een stukje over de Stroroute: de vroegere spoorlijn64 tussen Ieper en Roeselare: the Road to Passchendaele.

In Zonnebeke stapte ik nog door het mooie kasteeldomein en volgde op de terugweg de GR 128 naar mijn startpunt bij het Polygoonbos.

Mijn fotoreportage: Zonnebeke 24 november 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.