Over Grote Routepaden door het Meetjeslandse Krekengebied (6 november 2021)

Wandeling via de Krekenvariante van de Streek-GR Uilenspiegel.

Het Meetjeslandse Krekengebied ligt in het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen nabij de Nederlandse grens en strekt zich uit over de gemeenten Sint-Laureins en Assenede. Wandelaars die houden van de rust en stilte en de uitgestrektheid van het polderlandschap vinden hier zeker hun gading. Waterplassen, dijken, grachten en kanalen domineren het landschap.

Tijdens mijn tocht verkende ik het Krekengebied ten noordoosten van Sint-Laureins en passeerde enkele mooie, kleine, charmante polderdorpjes: Sint-Jan-in-Eremo, Watervliet en Waterman-Oudeman.

Ik begon mijn krekentocht in Sint-Jan-in-Eremo bij de Boerekreek, de grootste kreek van het Meetjesland. Ik wandelde langs de boorden van het Leopoldkanaal richting Watervliet.

Watervliet heeft een mooi dorpsplein, dat hier het Stee wordt genoemd. Rondom het Stee staan enkele mooie, statige herenhuizen: het vroegere gemeentehuis of Sceepenhuus en de pastorie waar ooit Paster Sies woonde. Midden op het plein staat een muziekkiosk en een grote waterpomp. Hier staat ook de kerk, in de omgeving ook wel de Kathedraal van het Noorden genoemd. De kerk herbergt enkele kunstschatten en ik nam eventjes de tijd om voor een kort bezoek. Er hangt een drieluik genaamd “de Nood Gods” een schilderij van de Meester van Frankfurt, een vermoedelijk Antwerps schilder.

Ik liet Watervliet achter mij en volgde het GR-pad richting het gehucht Mollekot, ook wel de Haven van Watervliet genoemd. In het gehucht, gelegen op de grens met Nederland, staat grenspaal nr. 326. Ik volgde een tijdje de grens en passeerde nog een viertal grenspalen. Een kasseiweg (ik waande me in het noorden van Frankrijk), de Oudemansdijk en de Krakeeldijk brachten mij tot bij de Rovershoek op een boogscheut van het Zeeuwse stadje Ijzendijke.

Wat later bereikte ik het kleine Waterland-Oudeman, een deelgemeente van Sint-Laureins en vervolgde door de Sint-Livinuspolder tot bij het mooie witte kerkje van Sint-Jan-in-Eremo. Wat verder was ik opnieuw bij de Boerekreek.

Mijn fotoreportage: Sint-Jan-in-Eremo 6 november 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Over Grote Routepaden door het Meetjeslandse Krekengebied (6 november 2021)

 1. Dag Didier
  Waar haal je toch altijd die prachtige wandelingen vandaan .
  Waarschijnlijk heel veel voorbereidingen gedaan voor uw wandelroute
  Kijk er telkens weer naar uit en pik er nu en dan een uit
  Doe zo verder
  mvg
  marc jodts

  1. Dag Marc,
   Bedankt voor je reactie. Met de knooppunten van de wandelnetwerken heeft men natuurlijk heel wat mogelijkheden. Soms gebruik ik ook stukken van Grote Routepaden ook altijd garantie voor mooie paadjes. Er zitten natuurlijk ook soms wat mindere stukken in. Daar neem ik dan geen foto’s van 😉
   Groetjes Didier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.