Op en over de Frontiere tussen Westouter en Abele (10 november 2021)

Wandeling in de grensstreek vanuit Westouter tussen Heuvel- en Hoppeland.

Parkoers: WestouterBoeschepeAbelestatieAbeleHelleketelbosLijssenthoek Military CemeteryWestouter

Ik vertrok vanuit Westouter, een mooi klein dorpje in het West-Vlaamse Heuvelland aan de voet van de Rodeberg en gelegen aan de grens met Frankrijk. Ik wandelde aanvankelijk westwaarts richting het Frans-Vlaamse dorpje Boeschepe. Ondertussen genoot ik van het mooie uitzicht over het heuvellandschap en de beboste heuvelrug, die zich uitstrekt van west naar oost over Frans- en West-Vlaanderen. Voor mij lag de Catsberg, gemakkelijk te herkennen aan de zendmast boven op de heuveltop. Pal op de Frontiere passeerde ik de Vitsemolenhoeve, een vakantiehoeve. Hier boven op de heuvel stond ooit de Vitsemolen. Heel merkwaardig: de molen werd in het verleden een aantal keren verplaatst langs beide kanten van de grens en dit omwille van het maalrecht en de belastingen.

Ik dwaalde wat rond in de straten van Boeschepe: voorbij de kerk en het stadhuis en wandelde tot bij de Ondankmolen. De boerderij bij de molen is nu een Vlaamse herberg, genaamd “de Vierpot“. Vanuit Boeschepe daalde ik af tot bij de Vleterbeek in Abele, een klein grensdorpje dat deel uitmaakt van de hoppestand Poperinge. Ik passeerde eerst het gehucht Abelestatie gelegen langs de Frans-Vlaanderenweg. Deze drukke weg werd aangelegd op het traject van de vroegere spoorlijn tussen Poperinge en het Franse Hazebrouck. Abele was altijd een belangrijke grensovergang. Het vroegere douanekantoor, ’t Kommiezenkot herinnert aan dit verleden.

Ik wandelde daarna verder richting het Helleketelbos en volgde daarna een stukje van het Grote Routepad GR5A richting Lijssenthoek en het Lijssenthoek Military Cemetery. Hier was tijdens de Eerste Wereldoorlog, op een veilige afstand achter de frontlinie en in de nabijheid van de spoorweg, het grootste veldhospitaal van de Ieperboog waar heel wat gewonde soldaten werden verzorgd. Helaas bezweken ook velen onder hen aan hun verwondingen en werd deze plek hun laatste rustplaats. Bijna 11.000 oorlogsslachtoffers van diverse nationaliteiten liggen er begraven. Na het Tyne Cot Cemetery in Passendale is het de grootste Engelse begraafplaats in de Westhoek.

Vanuit Lijssenthoek wandelde ik over enkele mooie onverharde wegels en een stukje GR5A door het golvende landschap terug naar Westouter. Op de terugweg kon ik nog een tweetal reeën spotten die speels over velden en akkers rondhuppelden.

Mijn foto’s van de wandeling: Westouter 10 november 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.