In de polders van Oost-Zeeuws-Vlaanderen (2 november 2021)

Wandeling door het poldergebied en de grensstreek tussen het grensdorpje Overslag en Zuiddorpe (Terneuzen) via het wandelnetwerk Waasland en het wandelnetwerk “Langs linies en kreken in Zeeuws-Vlaanderen”.

Overslag is een deelgemeente van Wachtebeke en ligt pal op de grens met Nederland. De grens loopt dwars door het tweelandendorpje: het noordelijke deel ligt in Zeeuws-Vlaanderen en is onderdeel van Terneuzen en het zuidelijke stuk is Belgisch grondgebied. Verspreid in het dorpje duiden een aantal grenspalen uit 1843 de grens aan tussen België en Nederland. Maar men kan er ook nog enkele Oostenrijkse grenspalen zien uit de 18de eeuw, toen onze contreien werden bestuurd vanuit Oostenrijk.

Het kerkje van Overslag staat in België maar ik stapte meteen de grens over bij het vroegere douanekantoor, dat nu dienst doet als een frituur. Via de Rode Sluisweg stapte ik tot bij Rode Sluis, een buurtschap van Terneuzen gelegen op de grens. Wat verder over de grens ligt de Grote Kreek op het grondgebied van Moerbeke-Waas.

Ik passeerde de Moerspuische Watergang, een waterloop die vroeger belangrijk was voor het vervoer van veen, dat hier in de Zeeuwse polders werd gestoken, naar de stad Gent.

Ik stapte verder via de Kloosterweg door de uitgestrekte polders van Zeeuws-Vlaanderen. Boven op de dijk, langs de weg, staat een dubbele rij van mooie, hoge populieren. Deze bomenrijen zijn heel kenmerkend voor het landschap. Hier in de polders stond in de middeleeuwen van de 13de tot de 16de eeuw het cisterciënzinnenklooster Ter-Haghen.

Via de mooie Uilendreef bereikte ik het Fort Sint-Joseph, een Spaans fort uit de 17de eeuw ten zuiden van het vestingstadje Axel, dat deel uitmaakte van de Staats-Spaanse Linies. Over de Schaapdijk stapte ik verder naar Zuiddorpe. Het kleine dorpje heeft een mooi dorpsplein met lindenbomen en enkele statige herenhuizen en is het centrum van de Zeeuws-Vlaamse aspergeteelt.

Ik verliet Zuiddorpe via het gehucht Ratte waar vroeger het Spaanse Fort Sint-Jan was. De lange, rechte Canisvlietweg en de Grensweg bereikte ik grenspaal nr. 304 bij de Sint-Elooiskreek. De rest van de tocht zou ik het wandelnetwerk Waasland volgen.

Ik volgde vanaf de Oudenburgse Sluis eerst een tweetal kilometer de Langelede, een klein kanaaltje dat aanvankelijk werd gebruikt voor het transport van turf, zand en beer, en later voor suikerbieten naar de suikerfabriek in Moerbeke-Waas.

Enkele mooie onverharde wegen en een stukje van het traject van de GR5A leidden mij terug naar Overslag.

Mijn fotoverslag van de wandeling: Overslag 2 november 2021.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.