Door de Vlaamse Ardennen en de Zwalmvallei rond Brakel (18 november 2021)

Wandeling via het wandelnetwerk Vlaamse Ardennen

Parkoers: Nederbrakel – Rovorst en Kanakendries – Zegelsem – Elst – Michelbeke

Ik startte mijn wandeling bij het recreatiedomein De Rijdtmeersen in het centrum van Nederbrakel en wandelde eerst een poosje in de vallei van de Bovenlopen van de Zwalm. Daarna ging het stilletjes bergop tot bij het gehucht Rovorst, gelegen tussen Opbrakel en Schorisse. Ik bleef een aantal kilometer boven op de heuvelrug wandelen en via de Wolvenweg en de Kanakendries in Zegelsem kwam ik bij de Uitkijktoren en de watertoren boven Nederbrakel. Onderweg kon ik genieten van het mooie uitzicht over de vallei van de Zwalm.

Ik stapte verder richting het geutelingendorp Elst. Daarvoor moest ik een tweetal keer een diep ingesneden beekvalleitje door. In het dorpje worden naar jaarlijkse traditie begin februari geutelingen “gegoten”, een soort dikke en malse pannenkoek.

Vanuit Elst volgde een lange afdaling tot bij de Boembekemolen, een watermolen op de Zwalm op het grondgebied van Michelsbeke. Aan mijn linkerkant zag ik het kerkje van Rozebeke. In de molen is er nu een bezoekerscentrum van Natuurpunt.

Daarna volgde ik een stukje het mijnwerkerspad door de mooie, groene Zwalmvallei tot bij het Kasteel van Lilare. Het mijnwerkerspad is een wandel- en fietspad op het tracé van de vroegere spoorlijn van Zottegem naar Ellezelles. Via deze spoorlijn pendelden kompels uit Vlaanderen dagelijks naar de koolmijnen in de Borinage. Ik passeerde de brug over de Zwalm nabij het vroegere stationnetje van Michelbeke. Hier begint de beklimming van de Berendries, een bekende helling van de Vlaamse wielerklassiekers.

Bij het Kasteel van Lilare verliet ik de Zwalm en de vallei en begon aan de klim tot boven de Valkenberg. Daarna volgde nog de afdaling tot bij mijn startpunt.

Mijn foto’s van de wandeling: Brakel 18 november 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.