Wandeling in de vallei van de Zwalm en de Molenbeek (23 oktober 2021)

Wandelnetwerk Vlaamse Ardennen en Zwalmvallei

Wandeling door het mooie golvende landschap van de Vlaamse Ardennen: de vallei van de Molenbeek en de Zwalm.

Parkoers: Rozebeke – Velzeke-Ruddershove – Munkzwalm – Wijlegem – Roborst – Rozebeke

Rozebeke, het beginpunt van mijn wandeling, is een klein dorpje gelegen in de Zwalmvallei. De kerk van Rozebeke wordt ook wel de kathedraal van de Zwalm genoemd en is reeds meer dan 400 jaar een bedevaartsoord tegen roos en pest. Elk jaar in de maand juli trekt de “paardenommegang” door de straten van het dorpje. Voor de kerk staat een standbeeld van drie ruiters dat hulde brengt aan deze jaarlijkse traditie.

Ik wandelde aanvankelijk door de Zwalmvallei tot bij de Bostmolen, een mooie watermolen langs de Zwalm op het grondgebied van Roborst. De molen en de omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht.

Vervolgens wandelde ik richting Velzeke, het geboortedorp van de 18de eeuwse beruchte bendeleider en schavuit Jan De Lichte. Ik volgde het Jan De Lichte wandelpad dat zich door de mooie natuur langs de Molenbeek slingert tot bij het natuurreservaat rond het waterspaarbekken van de Bettelhovebeek.

Wat later kwam ik bij de oude en mooie Sint-Martinuskerk van Velzeke, waarvan de oorsprong terug gaat tot het midden van de 10de eeuw. Het dorpje is trots op zijn rijke verleden en was ooit een belangrijke Romeinse nederzetting en legerplaats op een kruispunt van twee Romeinse heerbanen. Op het Romeins plein staat het standbeeld van Julius Ceasar en men kan er het Provinciaal Archeologisch Museum bezoeken. Ik stapte een stukje over de Paddestraat, een oude kasseiweg en onderdeel van de vroegere Romeinse heerweg. De kasseiweg is beschermd als monument en lag meermaals op het parkoers van de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen.

De Paddestraat loopt evenwijdig aan de Molenbeek maar ik volgde de Molenstraat nog een verdieping hoger tussen de kouters richting Munkzwalm en daalde dan af tot bij de Zwalm, hier stromend midden een schilderachtig decor. De Molenbeek mondt wat verder uit in de Zwalm nabij het Hof de Moriaan.

Ik vervolgde mijn tocht door het mooie landschap van de Zwalmvallei richting Wijlegem, een gehucht op het grondgebied van Sint-Denijs-Boekel. Op een hoogte staat de mooie witgekalkte Sint-Margarethakapel met daarvoor een gerestaureerde schandpaal. In de onmiddellijke omgeving van de kapel staan twee oude, imposante abdijhoeven, eertijds eigendom van de Gentse Sint-Pietersabdij.

Op mijn terugweg stapte ik nog tot bij het kerkje van Roborst. Het kleine dorpje heeft een fraai dorpsplein en is beschermd als dorpsgezicht. Op het plein staat het beeld van de “Waterkersplukster”, dat verwijst naar de vele waterkerskwekerijen in de omgeving van Roborst.

Vanuit Roborst wandelde ik via de Molenhoek, de Koutermolen en de Vijflindenkapel terug naar Rozebeke. De Kapel is wondermooi gelegen op de flank boven de Zwalmvallei en Rozebeke. Ik kon genieten van het mooie uitzicht over de Zwalmstreek met aan de einder de kerkjes van Sint-Goriks-Oudenhove, Michelbeke en Elst.

Mijn fotoreportage van de wandeling: Rozebeke 23 oktober 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.