Wandelen door de mooie natuur van de Westkust (8 oktober 2021)

Wandeling via het wandelnetwerk Westkust: door de mooie natuur, door duinen en duinbosjes en over het strand. Hier, in de uiterste Westhoek, kan men wandelen door het grootste aaneengesloten duinengebied van onze kust.

Ik startte de wandeling bij het bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne en wandelde achtereenvolgens door de Oosthoekduinen, de Houtsaegerduinen en het Kerkepannebos, de Noordduinen, de Doornpanne, over het strand, het natuurreservaat de Westhoek, de Krakeelduinen en het Calmeynbos.


Het Westhoekreservaat strekt zich uit tussen De Panne en de Franse grens. Het duinengebied werd reeds in 1935 als landschap beschermd en kreeg in 1957 als eerste Vlaamse natuurgebied het statuut van staatsnatuurreservaat. Centraal in het duinenreservaat ligt een “wandelende” stuifduin. Door de overheersende zuidwestenwind “wandelt” de stuifduin van zuidwest naar noordoost door het gebied. Het woestijnlandschap wordt in de volksmond dan ook wel de Sahara van De Panne genoemd. Het Agentschap voor Natuur en Bos voerde de voorbije jaren werken uit om deze zandverstuiving opnieuw te herstellen en zo de biodiversiteit van een gevarieerd duinenlandschap te garanderen.


Het was genieten van deze mooie stukjes natuur, het mooie duinenlandschap en het deugddoende herfstzonnetje.

Mijn foto’s: De Panne 8 oktober 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.