Door het Landschapspark Bulskampveld (1 oktober 2021)

Wandeling door het meest bosrijke gebied van West-Vlaanderen via het wandelnetwerk Bulskampveld.

Ik begon mijn tocht in Doomkerke, een deelgemeente Ruiselede en stapte door enkele mooie stukjes natuur: de Gulke Putten en het Predikherenbos, het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld, de Vagevuurbossen en het Sint-Pietersveld.


Bijna 100 jaar geleden (in 1927) werd in de omgeving van het Sint-Pietersveld het Radio Maritiem Zendstation in gebruik genomen, waardoor een radioverbinding met Amerika en de toenmalige Belgische kolonie in Kongo en zeeschepen kon worden gerealiseerd. Wanneer men door de groene omgeving wandelt, kan men nog steeds een aantal zendmasten zien. Het zendstation is nu eigendom van het Ministerie van Landsverdediging en de installaties zijn beschermd als erfgoed.Het kleine Doomkerke heeft één langgerekte dorpsstraat met de kerk, het schooltje en een dorpscafé: het café New York. Het café was gesloten maar twee affiches aan het venster trokken mijn aandacht: een affiche van de Red Star Line en ene van de White Star Line met daarop de Titanic. Miljoenen mensen maakten met de stoomboten van deze rederijen de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika op zoek naar een beter leven. Ook heel wat mensen uit Doomkerke zochten eind 19de en begin 20ste eeuw het geluk en een beter bestaan aan de overkant van de oceaan. In het café woonde een lokale agent van de rederij Red Star Line en de landverhuizers konden hier hun ticket voor de overtocht kopen.


Mijn foto’s van de wandeling: Doomkerke 1 oktober 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.