Door de Oudlandpolder ten oosten van Oostende (18 oktober 2021)

De Oudlandpolder is het uitgestrekte poldergebied gelegen in de driehoek Zeebrugge-Brugge-Oostende. De polder kreeg de benaming van “Oudland” omdat hier reeds in de 10de eeuw dijken werden gebouwd om de polders te beschermen tegen de zee en te ontginnen.

Tijdens mijn wandeling verkende ik de polders ten oosten van Oostende. Ik startte mijn tocht in het polderdorpje Stalhille, een deelgemeente van Jabbeke en wandelde via het gehucht Lepelem naar de polderdorpjes Vlissegem en Klemskerke.

Op weg naar Vlissegem kwam ik voorbij een monument ter herdenking van zes bemanningsleden van een RAF-bommenwerper die hier in 1942 sneuvelden toen hun vliegtuig door de Duitse luchtafweer werd neergeschoten.

De omgeving rond het kleine kerkje van Vlissegem is beschermd als dorpsgezicht. Het was één van de oudste nederzettingen aan onze kust. Ik maakte nog een ommetje tot bij de Put van Vlissegem. Hier werd ooit polderklei ontgonnen voor de steenbakkerij en later werd er zand gegraven voor de wegenbouw. Nu is de waterplas een klein natuurgebied en een rust-,broed- en overwinterplaats voor heel wat vogels.

In de poldergraslanden tussen Vlissegem en Klemskerke kan men de resten zien van een Duitse kustartilleriebatterij en bunkercomplex, een onderdeel van de Duitse Atlantikwall.

Ook Klemskerke is zoals Vlissegem een klein en authentiek polderdorpje. De Sint-Clemenskerk is omgeven door een ommuurd kerkhof en is beschermd als monument. Alleen jammer dat beide dorpskernen heel wat autoverkeer naar de kust moeten verwerken.

Vanuit Klemskerke stapte ik verder tot bij het gehucht Blauwe Sluis op de grens van Oostende en Bredene. Over een fiets- en wandelpad wandelde ik verder tot Plassendale op het grondgebied van Oudenburg. Hier werd een sluizencomplex gebouwd dat de verbinding vormt tussen het kanaal Brugge-Oostende en het kanaal Nieuwpoort-Plassendale. In Plassendale stond in de 17de eeuw een Spaans fort, dat werd gebouwd ter bescherming van de scheepvaart. Enkel de toegangspoort tot het fort ’t Spaans Tolhuis bleef bewaard.

Ik vervolgde mijn wandeling langs het kanaal Oostende-Brugge tot bij het Paddegat. Ik passeerde nog een militair gebied met een zendstation in Ettelgem, gelegen in het natuurgebied ’t Pompje, een site waar vroeger klei werd ontgonnen.

Bij het Paddegat verliet ik het kanaal en wandelde door het vlakke polderlandschap terug naar Stalhille.

Mijn fotoreportage: Stalhille 18 oktober 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.