Over Grote Routepaden in de zuidelijke Ieperboog (19 september 2021)

Ik startte de wandeling in Wijtschate, een dorpje in het West-Vlaamse Heuvelland. Vier Grote Routepaden doorkruisen deze regio ten zuiden van Ieper: de GR128 (Vlaanderenroute), de GR131 (Brugse Ommeland-Ieperboog), de GR5A (Wandelronde van Vlaanderen) en de streek-GR Heuvelland.

Ik volgde eerstheuvelrug de GR5A vanuit Wijtschate tot bij het provinciaal domein de Palingbeek.

Bij het oorlogskerkhof Spoilbank Cemetery aan de Palingbeek stapte ik over op het traject van de streek-GR Heuvelland. Het GR-pad volgt eerst het Bijlanderpad, een verhard fiets- en wandelpad langs de vaart Komen-Ieper en kronkelt daarna door het kleine Tortelbos in de Ieperse rand. Via het smalle Dickebusch wegeljen tussen twee maïsvelden door kwam ik bij Dikkebusvijver. Ik rondde de vijver en stapte voorbij de Vaubantoren, in de 17de eeuw gebouwd volgens een ontwerp van de Franse militaire bouwmeester Vauban.

Ik verliet de vijver en vervolgde mijn wandeling met de Kemmelberg op de achtergrond langs de Kleine Kemmelbeek. Bij de brug, tussen de gehuchten Hallebast en Vierstraat, verliet ik de streek-GR Heuvelland en begon aan de terugweg naar Wijtschate. Deze brug werd eind 1918 gebouwd door de Britse genietroepen en is beschermd als monument.

Op de terugweg naar Wijtschate passeerde ik heel wat herdenkingsbomen, die de frontlijn aangeven van de Groote Oorlog. Het front van de Ieperboog lag hier ten westen van de heuvelrug Wijtschate-Mesen. Dit stukje front werd de Wijtschateboog genoemd.

Hier in de omgeving liggen heel wat mijnenkraters, restanten en littekens van de mijnenslag van juni 1917, die hier in alle hevigheid woedde en heel wat slachtoffers maakte. In het Kampagnebos, gelegen op de flanken van de heuvelrug van Wijtschate kan men nog de Duitse mijnschacht Dietrich zien. Voor de kerk van Wijtschate staat het beeld van “The Miner”: een Engelse mijnwerker die de Duitse stellingen ondergraaft.

Mijn fotoreportage: Wijtschate 19 september 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.