Op zoek naar de menhir van Brunehaut (22 september 2021)

Wandeling doorheen Brunehaut, een fusiegemeente gelegen ten zuiden van Doornik. Deze gemeente ligt in de het uiterste westen van de provincie Hainaut nabij de grens met Frankrijk.

Ik stapte van Hollain naar Wez-Velvain en verder naar Lesdain, Bléharies, Laplaigne en terug naar Hollain.

Tussen Wez-Velvain en Laplaigne volgde ik de GR123 (Tour de la Wallonie Picarde). In Bléharies stroomt de Schelde België binnen. Ik wandelde een poosje over het jaagpad op de rechteroever.

De GR123 leidde mij ook door de vele boomkwekerijen rond het dorpje Lesdain. Hier staat sedert vele generaties de boom centraal: sierbomen, fruitbomen, coniferen en bloemrijke heesters.

Maar de grootste surprise voor mij langs de GR123 was de menhir van Brunehaut. Deze enorme megaliet weegt bijna 25 ton. De reusachtige steen staat rechtop en is omgeven door een viertal populieren op een hoogte boven de Scheldevallei en in de nabijheid van de vroegere Romeinse heerweg tussen Bavay en Doornik: de Chaussée Brunehault  . De menhir is indrukwekkend maar tegelijk ook heel mysterieus. Niemand kent de oorsprong en de betekenis van de megaliet en deze mysterieuze plaats.

Mijn foto’s van de wandeling: Hollain 22 september 2021.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.