Wandelen in de Durmevallei vanuit Waasmunster (21 augustus 2021)

Ik volgde grotendeels de streek-GR Waas- en Reynaertland vanuit het centrum van Waasmunster tot aan de Mirabrug en wandelde terug over het jaagpad langs de oevers van de Durme.

Ik startte mijn wandeling bij de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Waasmunster. Onderweg passeerde ik in Waasmunster achtereenvolgens het kasteel Blauwendael, het kasteel Les Gobelets, de abdij Roosenberg. Les Gobelets en de abdij zijn gebouwd langs de Oude Heerweg van Gent naar Antwerpen op de wijk Heide. Het beboste heidegebied ten noorden van Waasmunster werd ondertussen vol gebouwd met mooie, riante villa’s. De wijk ligt op de zogenaamde Wase cuestarug, een hoger gelegen zanderige heuvelrug.

Een vroegere spoorwegbedding en heel wat mooie trage wegen leidden me naar Sombeke, een gehucht van Waasmunster en grenzend aan Elversele. Sombeke heeft een prachtig driehoekig dorpsplein: de Sombekedries. Het plaatsje verkeerde duidelijk in feeststemming want kermiswagens hadden de Sombekedries bijna volledig ingepalmd. Op het plein staat het beeld van kunstschilder Edmond Verstraeten, die in een landhuis in Sombeke woonde. Een wandelpad, dat vertrekt vanaf de dries, werd naar hem genoemd.

Ik wandelde voorbij het kasteel van Sombeke, waarvan men enkel het poortgebouw kan zien. Wat later kwam ik bij het Groot Broek, een moerassig gebied. In het kader van het Sigmaplan werd dit gebied opnieuw ontpolderd waardoor de Durme met zijn getijdenwerking meer ruimte krijgt om te (over)stromen. Zo wordt de Durmevallei gevrijwaard van overstromingen.

Bij de Mirabrug, de brug over de Durme tussen Waasmunster en Hamme, begon ik aan de terugweg. Bij de brug was er vroeger een kolenhandel met laad- en loskade, opslagplaatsen en arbeiderswoningen: de Koolputten. De vervallen gebouwen van de kolenhandel werden gesloopt en er werd een totaal nieuwe site gebouwd: een eventlokatie met feestzaal, een restaurant, bar en B&B.

Ik wandelde terug naar Waasmunster over het jaagpad langs de Durme. Ik stapte nog eventjes tot bij het Beerkaaihuisje aan de vroegere Beerkaaien. Vroeger werd menselijke beer met schepen aangevoerd uit Antwerpen en Nederland en in beerputten opgeslagen. Deze beer kon men goed gebruiken voor de bemesting van de vlasteelt.

Wat verder stapte ik nog voorbij het Meulendijkbroek, waar dagelijks water in en uit het broek stroomt op het ritme van eb en vloed. Het Meulendijkbroek wordt dan ook het Sombeekse Zwin genoemd.

Mijn fotoverslag van de wandeling: Waasmunster 22 augustus 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.