Strand, duinbossen en Uitkerkse Polder (2 augustus 2021)

Door de Uitkerkse Polders, over het strand en door de duinbossen tussen De Haan en Wenduine.

De Uitkerkse Polder is een mooi, groot en weids poldergebied dat zich uitstrekt tussen de kustplaatsen Blankenberge en Wenduine en de polderdorpjes Nieuwmunster en Zuienkerke. Dwars door het gebied stroomt van zuid naar noord de Blankenbergse vaart. Wandelaars en fietsers die eventjes wensen te ontsnappen aan de drukte van de kust, kunnen hier ontspannen en genieten van de open ruimte, de rust en de natuur. Maar de Uitkerkse Polder is ook een ideale biotoop voor heel wat vogelsoorten die hier broeden, foerageren, uitrusten en overwinteren. In het natuurgebied zijn er vogelkijkhutten opgesteld waar men de vogels kan observeren en men kan er ook terecht in het bezoekerscentrum.

Tijdens mijn wandeling door de Polder passeerde ik de kleiputten van Wenduine en Sint-Jan-op-den-Dijk, een klein gehucht langs de Blankenbergse Dijk op het grondgebied van Uitkerke. Op de plaats waar vroeger het kerkje stond, staat nu het mooie witgekalkte Sint-Jobskapelletje. Wat verborgen achter het kapelletje ligt nog een bewaard gebleven betonnen bedding van batterij Sachsen, gebouwd door het Duitse leger op het einde van de Eerste Wereldoorlog. De bedding doet nu dienst als bloembak en er groeien prachtige, kleurrijke bloemen.

Ik verliet de Polder en stapte door een woonwijk in Blankenberge tot bij de monding van De Blankenbergse vaart in de jachthaven, de vroegere spuikom. Op het strand aan het Oosterstaketsel in Blankenberge staat een kunstwerk van Marguerite Humeau in het kader van Beaufort21. Vanaf het Oosterstaketsel begon ik aan een strandwandeling van goed vijf kilometer voorbij Wenduine tot bij het strand Zwarte Kiezel in De Haan.

Ik wandelde via het traject van de GR5A door de Duinbossen terug naar Wenduine.

Mijn foto’s van de wandeling: Uitkerkse Polder 2 augustus 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Strand, duinbossen en Uitkerkse Polder (2 augustus 2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.