Cotthem, de Romein en Livinus van Gent (14 augustus 2021)

In en rondom de Oost-Vlaamse gemeente Sint-Lievens-Houtem zijn er heel wat trage wegen, die de wandelaars uitnodigen om op stap te gaan. Op de site van de gemeente kan men een vijftal wandelingen met een kaart en routebeschrijving downloaden (klik hier). Deze routes vertrekken vanuit de verschillende deelgemeenten en zijn allemaal bewegwijzerd. Via RouteYou kan men ook de GPX-track downloaden en op de GPS opslaan.

Vorig jaar stapte ik reeds twee van deze routes vanuit de dorpskernen van Bavegem en Vlierzele (zie mijn verslag). Nu vertrok ik vanuit de deelgemeente Letterhoutem en combineerde de wandeling vanuit Letterhoutem (routebeschrijving) met de route vanuit Sint-Lievens-Houtem (routebeschrijving).

Ik wandelde over heel wat trage wegen en onverharde paadjes, door de natuur en het golvende landschap rond Sint-Lievens-Houtem.

Voor het kerkje van Letterhoutem staat de Champetter: het beeld van een veldwachter die vanaf de roepsteen de publieke berichten afroept. Na de start wandelde ik al meteen door een mooi stukje natuur (Klein Zottegem) en via de Letterhoutemkouter en enkele mooie veldwegen bereikte ik de Baleikouter. Hier maakte ik de verbinding met de Cotthemwandelroute die start vanuit Sint-Lievens-Houtem.

Ik wandelde tot bij het fraaie, grote driehoekige Marktplein van Sint-Lievenshoutem, het tweede grootste marktplein van Vlaanderen. Voor de mooie Sint-Michielskerk, met het stenen praalgraf van Livinus, staat een reproductie van de vroegere schandpaal uit de 16de eeuw. Midden het marktplein staat ook het Livinuskruis, een zandstenen marktkruis uit de 13de eeuw.

Van hieruit stapte ik doorheen de groene vallei van de Cotthembeek naar het gehucht Cotthem en verder naar Oombergen (Zottegem). Vanuit Oombergen stapte ik voorbij de molenromp van de Nieuwpoortmolen terug naar Cotthem over de “ouden heirweg“, (mogelijks) een stukje van de vroegere Romeinse Heirbaan Boulogne-Asse-Tongeren. Deze oude weg loopt heerlijk boven op een heuvelrug. Bij de grens met Hillegem, aan een kruispunt met een andere veldweg, staat een veldkruis en een reproductie van een Romeinse mijlpaal.

Bij Cotthem wandelde ik verder door het Cotthembos en kwam wat later bij de bedding van de vroegere tramlijn tussen Gent en Geraardsbergen. Een poosje daarna stond ik voor de Livinuskapel met de Livinusbron aan de Kapellekouter, een druk bezocht bedevaartsoord. Volgens de legende zou Livinus, na zijn onthoofding, met zijn hoofd onder de arm van Sint-Lievens-Esse naar Sint-Lievens-Houtem zijn gewandeld. Waar nu de bron is zou de Heilige zijn stok in de grond hebben gestoken.

Vanaf de kapel zou ik een veldweg nemen die mij opnieuw bij de wandeling vanuit Letterhoutem zou brengen. Deze veldweg liep echter dood midden in een aardappelveld. Had ik mij slecht voorbereid of was de veldweg gewoon door een overijverige boer ingereden?

Eénmaal terug op het goede pad kwam ik voorbij het kleine, witte Moeder Anna-Kapelleken. Een lugubere plek want wat verderop bij de grens met Borsbeke stond in de Middeleeuwen de galg opgesteld. Veroordeelden moesten hier passeren en konden er een laatste maal bidden vooraleer hun vonnis werd uitgevoerd.

Een smal pad stuurde mij daarna omhoog naar het hoogste punt van Sint-Lievens-Houtem, de Balei. Hier in de nabijheid van de oude Romeinse heirbaan staat het bronzen standbeeld van een Romeinse soldaat.

Via mooie onverharde wegen wandelde ik terug naar Letterhoutem. Nabij het gehucht Morelgem stapte ik nog voorbij de Wijngaard Kampenberg mooi gelegen op de flank van de Kampenheuvel: het verhaal van een wijnboer midden in de streek van de witloofteelt.

Mijn fotoreportage: Letterhoutem 14 augustus 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.