Over Grote Routepaden rond Beernem (20 juli 2021)

Het GR-pad 129 (Dwars door België) doorkruist de bossen van het provinciedomein Bulskampveld. Ik pikte het parkoers van de GR op nabij de parking Driekoningen in Beernem en bleef het pad volgen tot bij de splitsing met het GR-pad 131 (Brugse Ommeland-Ieperboog).

Nabij het gehucht Wildenburg vervoegen de GR129 en GR131 mekaar en lopen ongeveer 1km samen door de Scheiddreef. De dreef is afgesloten met een slagboom en een bord verwittigt de wandelaars dat het wandelpad over privé-terrein loopt. Andere boodschappen voor dappere GR-stappers waren heel duidelijk: “Verboden toegang voor onbevoegden” en “Hier waak ik” met de afbeelding van een dreigende hond en “wij zijn niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen”. Het bordje “wandelaars zijn welkom” ontbrak. Ik moet eerlijk bekennen dat ik na het lezen van deze waarschuwingen wat begon te twijfelen; maar ik besloot het er toch maar op te wagen. En ik heb het overleefd.

Wat verder in de Vagevuurbossen splitst de GR129 zich af richting Doomkerke. Ik volgde verder de GR131 tot bij de brug over het kanaal Gent-Brugge in Sint-Joris. De GR131 loopt nog een tweetal keren over een stukje privé-eigendom maar nu ontbraken intimiderende onheilsboodschappen.

Sint-Joris staat bekend als het dorp van de lattenklievers. Een standbeeld voor het vroegere stadhuis brengt hulde en herinnert aan dit ambachtelijke verleden. Ik verliet hier het GR-pad en vanuit Sint-Joris volgde ik nu de knooppunten van het wandelnetwerk langs het kanaal Gent-Brugge richting Beernem. Onderweg passeerde ik de Miseriebocht, een bocht in het kanaal. Het kanaal werd op deze plaats rechtgetrokken en het ontstane schiereiland is nu een natuurgebied.

In Beernem pikte ik opnieuw het traject op van de GR129 dat ik verder zou volgen tot aan het domein Bulskampveld. Dit stukje van de GR tussen Beernem en Bulskampveld is vooral verhard en dwarst onderweg twee drukke verkeersaders: de spoorlijn tussen Gent en Brugge en de drukke autoweg E40.

Mijn fotoverslag van de wandeling: Beernem 20 juli 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.