De Dendervallei vanuit Idegem (16 juli 2021)

Verkenning van een stukje van de Dendervallei tussen Ninove en Geraardsbergen vanuit Idegem

Idegem, een deelgemeente van Geraardsbergen, ligt in de Dendervallei tussen Geraardsbergen en Ninove. Ik vertrok bij het kerkje van Idegem en wandelde eerst naar het nabij gelegen Schendelbeke. De kerkjes van beide dorpen liggen amper 2km van mekaar.

Vanuit Schendelbeke stapte ik tot bij het kleine natuurreservaat Moenebroek, gelegen op de grens met Ophasselt. Een nat, modderig en bijna volledig overgroeid pad leidde mij tussen de struiken en planten door. Ik waande mij een beetje in de brousse. Doorheen het moerassige natuurgebied kronkelt de Moenebroekbeek. Laarzen of waterdichte wandelschoenen zijn sterk aanbevolen, eigenlijk zelfs een must. Een infobord herinnert aan een Britse bommenwerper van het type Lancaster die hier in mei 1944 crashte met zeven bemanningsleden aan boord. De propellernaaf van één van de motoren van het toestel werd in een klein monument verwerkt.

Ik vervolgde mijn wandeling door de vallei van de Moenebroekbeek tot bij het kleine, mooie kerkje van Vloerzegem, dat samen met het wat verder gelegen Smeerebbe de fusiegemeente Smeerebbe-Vloerzegem vormt. Beide dorpjes maken nu deel uit van Geraardsbergen. Het kerkje van Vloerzegem ligt wat verscholen in het groen van een vallei terwijl het kerkje van Smeerebbe gebouwd is boven op een heuvelrug. De kerkjes liggen in vogelvlucht nog geen kilometer van mekaar.

Via een kerkwegel en een omweg tot bij de dorpskern van Idegem bereikte ik Smeerebbe. Daarna volgden enkele mooie onverharde wegen en graspaden door het golvende landschap tussen Smeerebbe en Voorde tot bij een drukke steenweg. Ik prijsde mezelf gelukkig dat ik over het aparte fietspad kon wandelen. Toen ik echter een pad rechtsaf moest nemen, werd het me duidelijk dat ik eigenlijk niet het fietspad maar het graspad, afgescheiden door een diepe sloot, had moeten nemen. Onvermijdelijk moest ik nog wat verder de drukke weg volgen tot bij de afslag Apelterre.

Hier begon ik aan mijn terugweg naar Idegem: eerst wat onverharde wegen en daarna door het natuurgebied De Nuchten, in de Dendervallei tussen Zandbergen en Idegem. De Nuchten is een moerassig stuk natuur gelegen in de lage weilanden langs de Dender. Op sommige plaatsen werd hier vroeger turf gestoken. Door het meest drassige deel van het gebied loopt een mooi knuppelpad, dat er voor zorgt dat de schoenen en voeten droog blijven.

In de velden langs de Dender kon ik in de verte nog een glimp opvangen van de restanten van de Abdij van Beaupré, een 13de eeuwse, omwalde cisterciënzerinnenabdij in Grimminge.

Mijn foto’s van de wandeling: Idegem 16 juli 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.