Wandelen over Grote Routepaden rond Damme (19 juni 2021)

Drie Grote Routepaden doorkruisen het mooie, schilderachtige polderstadje Damme en de omliggende regio: de GR131 Brugse Ommeland-Ieperboog, de GR5A Wandelronde van Vlaanderen en de Streek-GR Uilenspiegel.

Ik combineerde stukjes van deze Grote Routepaden om vanuit Damme een rondwandeling te maken door het land van Tijl Uilenspiegel via Moerkerke, Lapscheure, Hoeke en Oostkerke. De Damse vaart, het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal doorkruisen het gebied. Hoge bomen omzomen deze kanalen en zijn karakteristiek voor het landschap.

Ik begon mijn wandeling bij de parking gelegen langs de Damse vaart aan de rand van Damme. Deze parking heeft direct toegang tot het wandelpad langs de Stadswallen, overblijfselen van de 17de eeuwse vestingen toen het Zwinstadje werd omgebouwd tot vestingsstadje. Wat verder pikte ik het traject op van de GR131. Dit GR-pad zou ik volgen door het vlakke land en langs het dubbelkanaal de Blinker en de Stinker tot bij het Molentje, een wijk van Moerkerke.

Hier verliet ik de GR131 en wat verder bij de Sint-Pietersdijk kwam ik bij de streek-GR Uilenspiegel. Dit GR-pad kronkelt door het Brugse Ommeland, het Meetjesland en een stukje van Zeeuws-Vlaanderen. Via enkele mooie onverharde veldwegen wandelde ik naar Hoeke, een klein dorpje langs de Damse vaart dicht bij de Nederlandse grens en het Nederlandse stadje Sluis.

In Hoeke stapte ik over op de GR 5A. Het GR-pad loopt via de Krinkeldijk tot bij het pittoreske polderdorpje Oostkerke, ooit verkozen tot het mooiste dorp van West-Vlaanderen. Een mooie onverharde weg afgezoomd met knotwilgen leidde mij voorbij het kasteel van Oostkerke terug tot bij de Damse Vaart en de Sifons, waar de Stinker en de Blinker de Damse Vaart kruisen. Vroeger werd het tweelingkanaal via een grondduiker of sifon onder de Damse Vaart geleid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Sifons opgeblazen. Deze werden daarna niet meer hersteld en bijgevolg werd de Damse Vaart op deze plaats onderbroken.

Bij de Sifonbrug schakelde ik terug over op de streek-GR Uilenspiegel. Wat later passeerde ik voorbij het Verbrand Fort. Dit verdedigingswerk werd begin 18de eeuw door het Franse leger aangelegd en maakt deel uit van de Staats-Spaanse Linies. Via de Romboutswervedijk en voorbij het natuurreservaat de “Romboutswerve” stapte ik terug naar Damme.

Mijn foto’s van de wandeling: Damme 19 juni 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.