Vierkavenboswandeling in Moorslede (16 juni 2021)

De Vierkavenboswandeling werd begin dit jaar door de gemeente Moorslede ontworpen in samenwerking met Westtoer. Deze nieuwe wandeling is ongeveer 15 kilometer lang en kan indien gewenst worden ingekort. De wandelaars kunnen starten vanaf de parking bij het Vierkavenbos of vanaf de ruime parking bij het sportcentrum van Moorslede. De wandeling is volledig bewegwijzerd en via de site van Westtoer kan men de route downloaden, zowel in PDF als in GPX.

Ikzelf had de route op mijn GPS opgeladen en vertrok vanaf het sportcentrum. De wandeling was zeer gevarieerd en ging over zowel verharde als onverharde veldwegen en ik genoot onderweg van de mooie en weidse uitzichten. Ik stapte een eindje over de Stroroute, de vroegere spoorlijn 64 tussen Roeselare en Ieper. Deze spoorlijn is nu een wandel- en fietspad en loopt door een historisch heel waardevol gebied met heel wat herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog.

De passage door het nog vrij jonge en kleine Vierkavenbos was heel aangenaam. Het bos werd aangeplant langs de Stroroute in het vroegere gehucht de Vierkavenhoek. Vandaar de naam van het bos. Het was een zonnige, zomerse dag en niettegenstaande ik vroeg was vertrokken had de zon de temperatuur reeds flink doen oplopen. In het bos was er veel schaduw en ik voelde de koelte van de nacht die nog in het bos hing. Zelfs de graspaden bezorgden mij natte wandelschoenen.

Op de terugweg naar Moorslede maakt de wandeling nog een ommetje door een klein wijndomein “De Mikken”. De wijngaard is mooi gelegen op een zonnige heuvelrug en werd genoemd naar de wijk De Mikken. Men kan er genieten van een prachtig panorama over de omgeving. Wijnboer Marc plantte er in 2017 de eerste wijnstokken en heeft zijn domein ondertussen flink uitgebreid. Hij was druk bezig de wijnranken van de jonge struiken aan het opbinden toen ik er passeerde. De vriendelijke man nam eventjes de tijd voor een korte babbel. Marc zegt van zijn domein dat het “een magisch plekje is waar men ‘dronken’ wordt van het leven en de vriendschap”. Na mijn passage kon ik deze woorden enkel beamen.

Het was een mooie en verrassende wandeling met heel wat mooie plekjes rond Moorslede.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.