Op wandel door het Hoppeland vanuit Watou (9 juni 2021)

Wandeling via het grensoverschrijdende wandelnetwerk in het Hoppeland in de regio tussen Poperinge en de frontiere.

Ik startte vanuit het kleine, charmante grensdorpje Watou, dat naam en faam geniet als brouwersdorp en kunstdorp en dit vanwege zijn twee brouwerijen en zijn kunstenfestival. Ik verliet het dorpje en wandelde eerst in zuidelijke richting in de vallei van de Heidebeek of de Ey becque, die een aantal kilometer de grens vormt tussen België en Frankrijk. Het was meteen genieten van het mooie, open landschap. Aan de einder lag aan mijn rechterkant het Franse Cassel te pronken boven op de Mont Cassel. En voor mij zag ik de kerktoren van Steenvoorde en de heuvelrij gevormd door de Mont des Cats, Mont de Boeschèpe, Mont Noir, Rode Berg en Kemmelberg.

Het wandelnetwerk is grensoverschrijdend en weldra stapte ik verder over Noord-Franse wegen langs de andere kant van de schreve. De Gemenestraat of Chemin Mitoyen loopt pal op de grens en bracht mij tot bij het grenscafé “Au Nouveau St-Eloi“.

Mijn wandeling ging van hieruit richting het Helleketelbos in Abele, een klein bos dat gelegen is boven op een heuvelrug. Aan de rand van het bos kan men terecht in het café de Helleketel voor een hapje en een drankje en natuurlijk het grensdrankje bij uitstek: Picon. Hoog tijd om eventjes te uit te rusten op het terras.

Ik wandelde daarna verder door het bos en voorbij een vakwerkhuisje, een restant van de grote, historische vakwerkhoeve “Het Groot Gasthuisgoed“. Het huisje wordt in de buurt ook wel het “heksenhuisje” genoemd. Vanop de heuvel heeft men een mooi panorama over de omgeving: de torens van Poperinge en Ieper en in de verte kon ik zelfs de Ijzertoren zien.

Ondertussen had ik het traject van het GR-pad 5A bereikt en volgde dit pad verder richting het kleine Sint-Jan-ter Biezen. Van hieruit wandelde ik terug naar Watou.

Mijn fotoreportage: Watou 9 juni 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.