GR-Ijzer en Frontzate vanuit Ramskapelle (12 juni 2021)

Wandeling door de polders van de Ijzervlakte ten zuidoosten van Nieuwpoort.

Het kleine Ramskapelle, deelgemeente van Nieuwpoort was het vertrekpunt van mijn wandeling. Het dorpje lag tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het Ijzerfront en kreeg het hard te verduren. Het stationnetje van Ramskapelle, gelegen langs de spoorlijn van Diksmuide naar Nieuwpoort was belangrijk als observatiepost. Deze vroegere spoorlijn wordt nu gebruikt als fiets- en wandelpad en werd omgedoopt tot Frontzate en was tijdens de oorlog strategisch heel belangrijk. De spoorwegberm deed tijdens de onderwaterzetting van de Ijzervlakte in 1914 dienst als waterkering. Zo kon de opmars van het Duitse Leger worden gestopt en kon het laatste stukje België worden gevrijwaard. Langs de spoorweg kan men her en der nog restanten van bunkers zien.

Ik volgde een drietal kilometer de Frontzate in de richting van Pervijze tot voorbij Booitshoekestatie. Daarna wandelde ik door de Ijzerbroeken naar de Schoorbakkebrug. Onderweg passeerde ik de hoeve het Berkelhof en volgde een stukje van de Blauwvoetswalle wandelroute langs de Grote Beverdijkvaart. Het gehucht Schoorbakke ligt langs de Ijzer tussen Pervijze en Schore. “Bakke” verwijst naar de overzet over de Ijzer die hier vroeger was.

In Schoorbakke pikte ik het traject op van de GR-Ijzer dat ik verder stroomafwaarts langs de Ijzer zou volgen tot aan het de Vismijn in Nieuwpoort. Ik passeerde achtereenvolgens: de Uniebrug, het Spaarbekken, het sluizencomplex Ganzepoot, het Koning Albertmonument en de Vismijn.

Bij het Kattesas eventjes voorbij de Vismijn begon ik aan de terugweg naar Ramskapelle. Ik stapte nog rond het nieuwe provinciedomein de Koolhofput, een vroegere zandwinningsput. Bij het binnen komen van Ramskapelle kwam ik nog voorbij de Belgische militaire begraafplaats, waar meer dan 600 gesneuvelde Belgische soldaten begraven liggen.

Mijn foto’s: Ramskapelle 12 juni 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.