Een stukje Meetjesland: langs het Schipdonkkanaal en door het Leen (6 juni 2021)

Verkenning van een stukje Meetjesland ten zuiden van Eeklo via de knooppunten van het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen.

Ik begon mijn wandeling in Ronsele, een kleine deelgemeente van Lievegem en wandelde langs de Lieve, het Schipdonkkanaal en het provinciaal domein Het Leen.

Het kleine dorpspleintje van Ronsele was het vertrekpunt van mijn wandeltocht. In de gevel van het kleine kerkje staat het beeld van de patroonheilige Sint-Gangulfus met daarboven het wapenschild van de heren van Ronsele, de Brugse patriciërsfamilie Adornes. Deze adellijke familie was een geslacht van bankiers en handelslui uit Genua die zich in Brugge hadden gevestigd. Op het plein trekt ook nog een grote, arduinen waterpomp mijn aandacht. De pomp werd in 1864 geschonken door de weledele familie de Draeck, die de heerlijkheid van Ronsele had over genomen van de Adornes.

De lange, rechte Eikendreef leidde mij tot bij de wijk Daalmen en de brug over het Schipdonkkanaal. Ik volgde de kanaaloever via de onverharde weg tot bij Stoktevijver, waar de Lieve overgaat in het Schipdonkkanaal. De Lieve, hier in de omgeving ’t Liefken genoemd, werd aangelegd in de 13de eeuw en verbond Gent met de Zwinhavens van Damme en Sluis.

Ik stapte een eindje langs het verharde wandel- en fietspad langs ’t Liefken en via de Stuiver in Waarschoot kwam ik bij het provinciale domein Het Leen, een groene oase ten zuiden van Eeklo. Het bos- en natuurgebied strekt zich uit over het grondgebied van Eeklo en Lievegem en was ooit een militair domein en een munitiedepot. De rechte betonbanen en de vijvers zijn de erfenissen van dit militaire verleden. Het is een vrij moerassig gebied met heel wat sloten en stilstaand water en dus een ideale biotoop voor muggen. Tijdens mijn passage waren deze overijverige beestjes

Op de terugweg naar Ronsele volgde ik opnieuw een aantal kilometer het Schipdonkkanaal tot voorbij de Oostwinkelbrug. Een infobord bij de brug herinnert de lokale strijd bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Via een stukje van Oostwinkel, eveneens deelgemeente van Lievegem en de oude hoeve Goed ten Diepenbeke stapte ik terug naar Ronsele.

Mijn fotoalbum: Ronsele 6 juni 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.