Door het Meetjesland: het Maldegemveld en het Drongengoed (1 juni 2021)

Wandeling via het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen vanuit Maldegem Kleit: door het Maldegemveld en het Drongengoed.

Vorig jaar maakte ik reeds een wandeling door deze bosrijke streek en de natuur van het Maldegemveld en het Drongengoed. Ik startte mijn tocht toen vanuit het dorpje Ursel (zie mijn verslag: Ursel 7 juli 2020). Nu begon ik mijn zwerftocht iets noordelijker in Kleit, een gehucht van Maldegem. De inwoners van het dorpje worden de “bezembinders” genoemd.

Het eerste deel van de wandeling ging vooral over onverharde wegen en bospaden door het Maldegemveld en het Drongengoed. In het tweede deel stapte ik meer over rustige, verharde wegen door het open landschap van het Meetjesland tussen Maldegem en Eeklo.

Het Maldegemveld was ooit een uitgestrekt veldgebied met stukken heide. Natuurpunt is eigenaar van het natuurgebied en staat ook in voor het beheer. Bedoeling is om zoveel mogelijk de fauna en flora en het uitzicht van het vroegere heidegebied te herstellen. Naaldbomen moeten zoveel mogelijk plaats ruimen voor heidevegetatie en inheemse boomsoorten zoals eik en berk. Het is een prachtig natuur- en wandelgebied. Bepaalde plaatsen werden voor de wandelaars toegankelijk gemaakt door middel van vlonderpaden en men kan er zelfs door een stukje “Hoge Venen” wandelen: de Hoge Venen van het Meetjesland !!!

Het Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. Het gebied ligt op de zogenaamde cuesta (heuvelrug of kleirug) van het Meetjesland. Het Agentschap voor Natuur en Bos wil ook hier een deel van het bos in zijn oorspronkelijke staat herstellen: heide en venen. Midden in het bos ligt het militaire vliegveld van Ursel.

Ongeveer halverwege mijn wandeling kwam ik bij de Drongengoedhoeve. Ik liet me verleiden voor een korte rustpauze en een koffie op het zonnige terras. De Drongengoedhoeve is de voormalige abdijhoeve van de abdij van de Norbertijnen van Drongen. De Norbertijnen van Drongen waren sedert de 13de eeuw eigenaars van de woeste heidegronden. Deze gronden kregen dan ook de benaming: Drongengoed. Het was abt de Stoop die halverwege de 18de eeuw het heidegebied liet bebossen. Er werden lange, rechte dreven aangelegd volgens een darmbordvormig patroon, dat nu nog steeds duidelijk waarneembaar is.

Door het Maldegemveld en het Drongengoed lopen verschillende wandelwegen en het is dan ook een populair wandelgebied. Ook de streek-GR Uilenspiegel en het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen doorkruisen het gebied.

De terugweg naar Kleit ging via de Kampel, een bescheiden heuvel met bovenop een watertoren. Het is het hoogste punt van de gemeente en wordt in de regio de “Poggio van Kleit” genoemd.

Mijn fotoreportage: Kleit 1 juni 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.