Wandelen in en rond Ieper (20 mei 2021)

De wandelclub uit Ieper (100km van Ieper) organiseert jaarlijks in het weekend van O.H. Hemelvaart een wandeldriedaagse door de mooie streek rond Ieper en het West-Vlaamse Heuvelland.

Vorig jaar moest de Ieperse wandelclub door de COVID-19-pandemie de wandelorganisatie noodgedwongen annuleren. Dit jaar was de 49ste editie van de wandeldriedaagse gepland maar ook nu lieten de coronacijfers niet toe om een klassieke wandeldriedaagse te organiseren. De wandelclub bleef echter niet bij de pakken zitten en en zorgde voor een ‘covid-veilig’ alternatief.

Vanuit Ieper en de tien deelgemeenten stippelde de wandelclub een tiental omlopen uit en de wandelaars hebben daarenboven de mogelijkheid om een aantal van deze lussen te combineren. De omlopen zijn uitgepijld en ook de GPX-bestanden zijn beschikbaar via de website van de club of kunnen worden gedownload met een QR-code bij het startpunt.

Ikzelf wandelde vandaag de wandellus vanuit de deelgemeente Sint-Jan en combineerde deze met de omloop vanuit Ieper.

Vanuit Sint-Jan stapte ik aanvankelijk door de oostelijke rand van Ieper. De wandeling ging via het gehucht Wieltje tot bij het grootste Franse militaire kerkhof in België: Saint-Charles de Potyze en verder tot bij het kleine Begijnenbos nabij de Zuiderring, waar vroeger het traject was van de spoorlijn Ieper-Roeselare. Het Begijnenbos werd dan ook door de Britse soldaten het Railway Wood genoemd. Van hieruit wandelde ik richting stad Ieper en passeerde onderweg de nog volop in aanleg zijnde nieuwe wijk De Vloei, een project voor duurzaam wonen in een aangename omgeving.

Bij de Menenpoort begon ik de lus vanuit Ieper: eerst door de binnenstad en daarna verder noordwaarts langs het kanaal Ieper-Ijzer tot bij de site John McCrae en het Essex Farm Cemetery. De kanaaldijk was tijdens de Eerste Wereldoorlog strategisch heel belangrijk. Er was een medische post, waar de Canadese soldaat en dichter John McCrae als chirurg dienst deed. Hier schreef hij in 1915 het bekende gedicht “In Flanders Fields”. De westelijke kanaaldijk was in de 16de eeuw reeds versterkt door de Franse militaire architect Vauban. Het kanaal vormde toen de grens tussen het Franse Koninkrijk van Louis XIV en de Spaanse Nederlanden.

Daarna ging het opnieuw in zuidelijke richting en volgde de wandeltocht een tijdje de oude vaart Komen-Ieper en daarna het pad aan de buitenkant van de Ieperse vestingen. Daarna volgde nog een ommetje door het Hoornwerkpark.

Bij de Menenpoort begon ik aan de terugweg naar Sint-Jan onder meer via een pad langs de Bellewaerdebeek.

Mijn fotoreportage: Ieper 20 mei 2021

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.